Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2012

Europska komisija želi "olakšati život" venture capital fondovima i poslovnim anđelima

Paneuropski rizični kapital (venture capital) i "anđeli investitori" u američkom stilu dobit će europski poticaj kako bi pridonijeli jačanju malog i srednjeg poduzetništva u Europi, a Europska komisija nastavlja raditi i na smanjenju birokratskog opterećenja, prenose europski mediji...

Po novom izvješću Europske komisije o malom i srednjem poduzetništvu u EU, male i srednje tvrtke čine 98 posto tvrtki u Europi. Ima ih gotovo 20,7 milijuna, a zapošljavaju više od 87 milijuna ljudi. Najveći dio, 92 posto, su mikro tvrtke s manje od deset zaposlenika.

Istraživanje Europske središnje banke (ECB) provedeno ranije ove godine u 17 država članica pokazalo je da male i srednje tvrtke sve teže pronalaze izvore financiranja. Između listopada 2011. i ožujka 2012., 27 posto malih i srednjih tvrtki zabilježilo je pad profita, gotovo dvostruko više nego prethodnih šest mjeseeci (15 posto). U istom razdoblju, potreba za kreditima banaka porasla je za dva postotna boda, sa 17 na 19 posto.

Izvješće EK o inovacijama objavljeno potkraj rujna pokazalo je da se pristup kreditima banaka od 2009. pogoršao u više od pola država članica EU-a. Najlakši je u Finskoj, a slijede je Latvija, Švedska, Poljska i Austrija. No "relativno je težak" ili se pogoršao u Irskoj, Italiji, Francuskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Španjolskoj.

"Postoji očito pogoršanje kada je riječ o ulaganjima, što dokazuju statistike. Ali i otežavanje uvjeta koje postavljaju banke", rekao je Richard Pelly, direktor Europskog investicijskog fonda (EIF), prenosi HRT.

U svjetlu otežanog pristupa financiranju, Europska komisija želi olakšati pristup rizičnom kapitalu i drugim metodama financiranja u američkom stilu, a namjerava se i ponovno pozabaviti starim problemom smanjenja birokratskog opterećenja malog i srednjeg poduzetništva.

Komisija želi pojednostaviti proces kojim fondovi rizičnog kapitala prikupljaju sredstva u Europi, namijenjena start-up tvrtkama, pod okriljem Europskog venture capital fonda. Menadžeri venture capital fondova više neće morati zadovoljiti složene uvjete koji se razlikuju od države do države. Zakon čeka formalno odobrenje Europskog parlamenta i država članica, a dogovor se očekuje za nekoliko mjeseci.

Osim toga, "anđeli investitori" imaju pravo na potporu Europskog investicijskog fonda (EIF).

"Dobro je poznato da anđeli imaju dugoročne procese i vizije i kao pojedinačni investitori manje je vjerojatno da će se povući u krizi. Takvi anđeli investitori igraju važnu ulogu u SAD-u i drugdje", rekao je Pelly.

EIF je posredovao u sklapanju dogovora o anđeoskom financiranju u partnerstvu s njemačkim ministarstvom gospodarstva i tehnologije, po kojem svaka od strana osigurava sredstva koja odgovaraju sredstvima koja je uložila druga strana.

"Razmatramo slične sheme u Španjolskoj i Austriji", rekao je Pelly, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram