Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2012

Raiffeisen: Očekujemo pad maloprodaje od 3,6 posto na godišnjoj razini

Trgovina na malo nastavila je i šesti mjesec za redom bilježiti realan pad na godišnjoj razini, u skladu s našim očekivanjima. Prema prvim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo je u kolovozu bio za 3,2% realno manji nego u istom mjesecu prošle godine. U nominalnom izrazu, nakon četiri uzastopna mjeseca negativnih stopa, trgovina na malo ostvarila je rast od 0,5% godišnje...

U kolovozu su pokazatelji trgovine na malo nešto povoljniji nego u prethodnim mjesecima čemu je vjerojatno pridonijelo prelijevanja dobrih fizičkih pokazatelja u turizmu, odnosno rasta broja dolazaka i noćenja. U odnosu na srpanj, maloprodaja je porasla za 1,9% nominalno, odnosno za 1,2% realno.

Trgovina na malo, kao što pokazuju i posljednji rezultati i dalje je pod negativnim utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Prema pokazateljima pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon nešto povoljnijih kretanja tijekom lipnja i srpnja, u kolovozu su se spomenuti pokazatelji ponovno pogoršali. Sukladno tome, ali i intenziviranju rasta broja nezaposlenih, i u posljednjem tromjesečju ove godine možemo očekivati realne godišnje stope pada maloprodaje.

"Rast broja dolazaka i noćenja turista u predsezoni, ali i središnjem dijelu turističke sezone zasigurno su ublažili smanjenje domaće potrošnje. Međutim, s obzirom na globalna negativna kretanja te općenito suzdržanost u potrošnji i kod inozemnih gostiju, pozitivni učinci bili su ograničeni. Tako na razini cijele godine očekujemo realni pad trgovine na malo od oko 3,6 posto", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram