Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2012

Nije dobro: Deficit robne razmjene u prvih sedam mjeseci premašio 4,7 mlrd eura

Prema prvim podacima DZS-a u kolovozu je iz Hrvatske je na inozemna tržišta ukupno plasirano robe u vrijednosti 776 milijuna eura, što je 0,9% više nego u kolovozu prošle godine...

Uvoz roba iznosio je 1,34 milijardi eura što predstavlja rast od 8,2% na godišnjoj razini. U odnosu na ovogodišnji srpanj zabilježena su negativna kretanja, izvoz je smanjen za 8,3% dok je mjesečni uvoz zabilježio pad po stopi 11,2 posto.

Zbog manje godišnje stope rasta izvoza od uvoza, deficit robne razmjene je povećan za čak 20,3% godišnje te je iznosio 566 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 57,8%. Promatrajući kumulativno od početka godine, robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine je za 1,6% niži u odnosu na isti period lani dok je robni uvoz zabilježio blagu godišnju stopu rasta od 0,7 posto.

Uz izvoz od 6,2 mlrd. eura te uvoz od 10,9 mlrd. eura pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56.9 posto. Manjak vanjskotrgovinske razmjene u promatranom periodu dosegnuo je 4,7 mlrd. eura i 3,9 posto je viši no u istom razdoblju lani.

Rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU (te posljedično niža inozemna potražnja), ali i procesi restrukturiranja najvažnijih izvoznih grana. S druge strane usporena domaća potražnja te djelomična supstitucija s domaćim proizvodima posljedično utječu na kretanja u uvozu roba.

Promatrajući prema NKD-u izvoz ostalih prijevoznih sredstava u prvih osam mjeseci zabilježio pad od čak 49,7% u odnosu na isto razdoblje 2011. dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda zabilježio pad od 27,6%. Istovremeno, uvoz ostalih prijevoznih sredstava porastao je za 75,3 posto.

"Do kraja godine ne očekujemo značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje gospodarstva eurozone i regije odnosno država najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Istodobno, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja", stoji u zaključku analize iz Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram