Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2012

Iran namjerava zabraniti slobodno trgovanje tamošnjom valutom rial

Iran namjerava ograničiti i u konačnici ukinuti trgovanje na slobodnom tržištu domaćom valutom rialom, koji je u posljednje vrijeme jako oslabio prema dolaru, prenijeli su tamošnji mediji u srijedu izjavu iranskog ministra gospodarstva Šamsedina Hoseinija...

"Neslužbeno devizno tržište bit će ukinuto. Korak po korak dovršava se centar za trgovinu devizama čija će uspostava u konačnici rezultirati eliminacijom špekulantskih tržišta", prenijela je u srijedu Hoseinijeve izjave tamošnja novinska agencija Mehr.

Ministar se oglasio nakon što je rial u utorak potonuo na nove rekordno niske razine prema američkom dolaru, izgubivši oko trećine svoje vrijednosti samo u proteklih tjedan dana.

Sankcije koje je Zapad nametnuo Teheranu zbog razvoja osporavanog nuklearnog programa oštro su srezale iranski prihod od izvoza nafte, što je smanjilo kapacitete središnje banke za potporu nacionalne valute. Uspaničeni Iranci počeli su naveliko kupovati čvrste valute, što je srušilo vrijednost riala.

U utorak se rialom na slobodnom tržištu trgovalo po tečaju od 37.500 riala za dolar, a prije samo osam dana za dolar je trebalo izdvojiti oko 24.600 riala, kazali su devizni trgovci u Teheranu.

U srijedu je agencija Mehr izvijestila da je na slobodnom tržištu tečaj na početku trgovine iznosio 36.100 riala za dolar. Devizni trgovci u Teheranu nisu, međutim, odgovarali na pozive Reutersovih novinara a postoje naznake da su obustavili poslovanje. "Nažalost, pristup ovoj stranici kao i drugim sličnim internetskim stranicama blokiran je", glasila je poruka objavljena na internetskoj stranici Mazanex, koja pruža informacije o tečaju riala u realnom vremenu.

Rial gubi na vrijednosti više od godine dana i od lipnja 2011. izgubio je oko dvije trećine svoje vrijednosti. Kako bi stabilizirala valutu, iranska je vlada prošli tjedan uspostavila "centar za devize" kako bi uvoznicima osnovnih roba omogućila opskrbu dolarima.

Bar u početnoj fazi taj pokušaj nije donio željene rezultate. Prema podacima tamošnje središnje banke, u prvom tjednu od uspostave centra uvoznicima je osiguran svega 181 milijun dolara, ni približno dovoljno da se podmiri njihova potražnja.

Hoseini je u srijedu poručio da će vlada nastaviti koristiti taj centar kao zamjenu za oscilacijama sklono slobodno tržište. Njime manipuliraju špekulanti, tvrde u vladi.

Dnevna trgovina u centru sada iznosi oko 100 milijuna dolara, navodi iranski ministar gospodarstva, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram