Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2012

Slovenci: Agrokor je sve samo ne stabilna i sigurna kompanija!

Grupa Agrokor je zbog visokog troška za plaćanje kamata hrvatska grupa je u provoj polovini ove godine ostvarila 10 miliona eura neto gubitka, a gubitak većinskog vlasnika je za polovinu veći...

To je približno toliko koliko je u istom razdoblju iznosio gubitak Grupe Mercator. Usprkos visokom gubitku, Todorić je ove godine isplatio 6,1 milijuna eura dividende ili četvrtinu dobitka, kojeg je grupa lani ostvarila, otkrivaju podaci o poslovanju društva, koji su uključeni u prospekt za izdanje obveznica protekloga tjedna, piše ljubljanski Dnevnik.

U prvom ovogodišnjem polugodištu Grupa Agrokor je za plaćanje kamata morala namijeniti više od 70 milijuna eura ili četvrtinu više nego u istom lanjskom periodu. Međutim, troškovi vezani za financiranje 1,55 milijardi eura financijskog duga su bili mnogo veći. Većinu kredita Grupa Agrokor je podigla u eurima, a prihode ostvaruje u hrvatskim kunama, zbog čega je podvrgnuta velikim valutnim razlikama. U prvih šest mjeseci su imali 30 milijuna eura gubitka zbog tečajnih razlika, a do kraja godine taj gubitak će se sigurno povećati.

Da je Agrokor u očima investitora sve samo ne sigurna i stabilna tvrtka, pokazuje i posljednje izdanje obveznica, za koje garantuju Konzum, Ledo, Zvijezda, Jamnica, PIK Vinkovci i Sarajevski kiseljak. Iako je potražnja za obveznicama uveliko premašila ponudu, to je za Agrokor mala utjeha. Za 325 milijuna eurskih i 300 milijuna dolarskih obveznica s dospijećem 2020. godine  Agrokor je morao pristati na 9,125 ili 8,875-postotnu kamatnu stopu. To znači da će za te obveznice svake godine plaćati 50 milijuna eura kamata i još će jednpoostotna promjena vrijednosti kune u odnosu na dolar  i euro  najvećoj hrvatskoj poslovnoj grupi donijeti dodatnih šest miliona eura troškova.

Usporedo s izdavanjem obveznica  Agrokor je kod američke banke J.P. Morgan, francuskog BNP Paribasa i Zagrebačke banke, koja je dio UniCredit grupe, angažirao 150-milijunske kredite, ali za sada nije poznato za što će konkretno korisiti novac. Hoće li puni iznos koji je dobio izdanjem obvenica Agrokor upotrijebiti za otplatu kredita Međuanrodne finansijske korporacije (IFC), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Credit Agricole? To je kredit na koji je Agrokor morao pristati pod strogim financijskim uvjetima, između ostalog, da njegov neto dug ne smije prelaziti četverogodišnju neto dobit iz poslvoanja prije amortizacije (EBITDA).

Ovu obvezu grupa Agrokor ove godine, prema dostupnim podacima, neće ispuniti, jer je neto dug na kraju lipnja ove godine već prelazio 3,95 puta ostavreni EBITDA u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram