Zatvori
Poslovni Puls
21/09/2012

I susjedi u velikoj gabuli: Sloveniji se prognozira pad BDP-a od 2 posto

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) snizio je u petak očekivanja u pogledu gospodarskog oporavka u ovoj i idućoj godini najavivši očekivani ovogodišnji pad BDP-a od dva posto...

Prema analizama iz tzv. jesenskog izvješča UMAR-a, slovenski BDP u ovoj će godini pasti za dva posto, znatno više 0,9 postotnog pada, kolika je bila procjena UMAR-a iz proljetnog izvješća objavljenog prije šest mjeseci. Isto tako, umjesto ranije predviđenog rasta BDP-a od dva posto u 2012. godini, sada se predviđa njegov pad od 1,4 posto, dok bi ponovni "skromni rast" BDP-a, kojega je sada teško predvidjeti, uslijedio tek 2014. godine.

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle iznio je na konferenciji za novinare u Ljubljani da postoji rizik da će pad gospodarske aktivnosti biti i veći od prognoza te da će ove godine u Sloveniji prvi put od izbijanja globalne ekonomske krize biti smanjena i potrošnja građana, posebno u sektoru trajnih dobara kao što su automobili i kućanski aparati.

Prema prognozama UMAR-a, broj nezaposlenih u idućoj godini će u Sloveniji porasti sa sadašnjih 110.000 na oko 120.000, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram