Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2012

Slovenci zabrinuti da će im Hrvatska "oteti" inozemna ulaganja nakon što uđe u EU

Nakon uključenja u Europsku uniju Hrvatska će postati privlačnija za strane investitore, rekao je Thierry Villard, predsjednik uprave tvrtke Sava Tires iz Kranja koja je u vlasništvu američke korporacije Goodyear Dunlop, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pneumatika, te njen upravni direktor za srednju i jugoistočnu Europu...

U razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik, Villard je pozdravio nastojanja slovenske vlade da raznim mjerama privuče strane investicije, ali i upozorio da one trebaju biti konzistentne, te da investitori u Sloveniji vide nedostatak stabilnosti i vizije, a strani investitor ne dolazi kratkoročno nego želi ulagati idućih 20 ili 30 godina.

"Najveći je izazov privući nova poduzeća, a morate biti oprezni i zbog susjedne Hrvatske koja će se iduće godine pridružiti Europskoj uniji. Time će postati zanimljivija za investitore kojima će uspoređivati konkurentnosti obiju država", rekao je Villard.

Prednosti Slovenije za investitore su u tome da ona ima kvalificiranu radnu snagu i odličnu infrastrukturu, te je u stanovitom smislu odskočna daska za investitore koji se žele širiti u regiji, no negativni faktori su u birokracija, premali financijski poticaji i porezne olakšice za ulagače, te otežan pristup izvorima financiranja, rekao je Villard.

Prve dionice nekad najveće jugoslavenske tvornice guma Sava američki je Goodyear kupio 1997., a tvornica je od 2004. u njegovu 100-postotnom vlasništvu i zapošljava 1.400 stalnih radnika. To je najveća američka investicija u Sloveniji, a smatra se i jednom od najuspješnijih stranih investicija uopće, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram