Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2012

Hrvatska je turistički div: Jeste li znali da nas posjećuje više turista nego Irsku, Portugal ili Švicarsku?

Ovih dana ponovno se piše o još jednoj "sjajnoj turističkoj sezoni", iako ćemo jedine relevantne podatke, one o potrošnji, dobiti tek krajem godine...

Bez obzira na to, sasvim je jasno da je omalena Hrvatska postala pravi turistički div koji se može nositi s puno razvikanijom konkurencijom.

Primjerice - jeste li znali da Hrvatsku godišnje posjećuje više turista nego jedan Portugal ili Irsku. S Irskom se možemo uspoređivati jer imamo približno isti broj stanovnika, a Portugal je dvostruko veći. Prema službenoj statistici Svjetske turističke organizacije UNWTO, Hrvatska je jedna od vodećih europskih turističkih zemalja, iako je vidljivo kako smo još uvijek fokusirani na masovni turizam koji ne donosi značajniju turističku potrošnju.

Prošle godine Portugal je posjetilo 7,4 milijuna turista, oko 2,5 milijuna manje nego Hrvatsku - a Portugalci su na njima zaradili 11,3 milijarde dolara, odnosno 2 milijarde dolara više nego Hrvatska. Često se (iz nama nepoznatog razloga) volimo uspoređivati s Švicarskom koja svoje turiste zna natjerati da izvade kreditne kartice iz novčanika.

Švicarskih 8,5 milijuna turista prošle je godine potrošilo čak 17 milijardi dolara! Na svjetskoj karti monetizacije turističkih dolazaka prednjači SAD koje su imale 62 milijuna turista i prihode od 116 milijardi dolara.

Naši susjedi Talijani prošle su godine imali 45 milijuna turista na kojima su zaradili 43 milijarde dolara. Krizom pogođena Grčka prošle je godine zabilježila dolazak 16,4 milijuna turista koji su potrošili 14,3 milijarde dolara. U istom vremenskom razdoblju 56,7 milijuna turista u Španjolskoj potrošilo je 59,9 milijardi dolara.

Zaključak - Hrvatska očito postaje sve prepoznatljivija kao sjajna turistička destinacija, ali naš turističko - ugostiteljski sektor (i povezane gospodarske aktivnosti) još uvijek nije pronašao pravu formulu za  profitabilnije poslovanje. Jasno, ovo nije problem isključivo turističke prirode, ali krajnje je vrijeme da se donese jedna ozbiljna strategija o razvoju turističkih djelatnosti s naglaskom na rast prihoda, a ne turističkih dolazaka čemu je u prošlosti poklanjana najveća pažnja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram