Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2012

Ostvarili hrvatski san: Od trgovine na Braču do međunarodnog lanca suvenirnica!

Unatoč globalnom trendu pada maloprodaje, prihod Aque, domaće suvenirnice koja je od trgovine na Bolu na Braču narasla do svjetskog brenda, na kraju 2012. godine bit će nešto veći od 35 milijuna kuna...

Vlasnici Aque domaći su poduzetnici Gordan i Žuva Kolar, koji su još devedesetih s poslovnim partnerima u Hrvatskoj otvorili poklon-galerije s proizvodima korejskog brenda Morning Glory. Početkom novog desetljeća povukli su se iz tog posla i krenuli u novi pothvat s proizvodima s vlastitim dizajnom i uglavnom u domaćoj proizvodnji.

Aqua danas ima 82 trgovine, od čega 52 u Hrvatskoj, i to isključivo u primorju. U inozemstvu najviše trgovina imaju u Italiji, a ostale su u Crnoj Gori, Španjolskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Grčkoj. Ovoga su ljeta otvorene prve trgovine u Ukrajini, slijedi i otvaranje u Meksiku.

U 2009. godini dokapitalizirao ih je hrvatski fond rizičnog kapitala Nexus Private Equity Partner, pa su u tri godine narasli sa 29 na 82 dućana.

"Željeli smo da priča, koja je nastala u Hrvatskoj, uspije i izvan granica, a pokazalo se da za to postoji velik interes", rekao je Kolar u razgovoru za Business.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram