Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2012

Otkrio kako je UBS za Amerikance skrivao novac, pa dobio nagradu od 104 milijuna dolara

Američka porezna služba dodijelila je 104 milijuna dolara bankaru koji je postao zviždač i pomogao vlastima da razotkriju shemu kojom je najveća švicarska banka pomagala svojim američkim klijentima da izbjegnu porez...

Podatak o nagradi objavio je pravni tim koji zastupa Bradleya Birkenfelda. Taj nekadašnji bankar UBS-a dao je saveznim istražiteljima detaljan opis svega što se događa u banci, ali je ipak završio u zatvoru na gotovo tri godine jer je 2008. priznao krivnju za pomaganje jednom klijentu da izbjegne porez.

Birkenfeldovi odvjetnici kažu kako misle da je riječ o najvećoj nagradi koja je dodijeljena jednom zviždaču u Sjedinjenim Državama. Nekoliko pravnih stručnjaka reklo je da je riječ o iznosu puno većem od onog malog broja iznosa poznatih u javnosti od 2006. kada je IRS povećao fond nagrada za zviždače.

Porezna uprava objašnjava odluku o dodjeli nagrade Birkenfeldovom izuzetnom suradnjom te širinom i dubinom informacija koje je pružio, a koje su sve vodile do do tada neviđenih postupaka protiv UBS-a, navodi se u IRS-ovom dokumentu koji su The Washington Postu dali Birkenfeldovi odvjetnici.

Vlasti su pomoću tih podataka uspjele s UBS-om 2009. postići nagodbu tešku 780 milijuna dolara. Nakon toga UBS je priznao da je američkim klijentima pomagao izbjeći plaćanje poreza. Banka je poslije predala i popis od gotovo pet tisuća klijenata koji su izbjegli porez, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram