Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2012

Krajem 2013. godine u povijest odlaze ugovori o radu na određeno i neodređeno vrijeme?

Prema neslužbenim informacijama, stupanjem na snagu novog Zakona o radu krajem 2013. godine u povijest odlaze ugovori o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Umjesto njih uveo bi se potpuno nov model: jedinstven ugovor o radu ili tzv. "single open ended contract"...

Riječ je o modelu koji je hibrid rada na određeno i na neodređeno vrijeme, prema kojemu poslodavac u prve dvije i pol godine na jednostavniji način može otpustiti radnika, a nakon tog razdoblja radnik uživa sva prava kao kod rada na neodređeno vrijeme.

Jedinstveni ugovor o radu zapravo pretpostavlja tri faze: prva tri mjeseca ili pola godine bilo bi pokusno razdoblje i u to vrijeme poslodavac bi radniku mogao otkazati ugovor bez navođenja bilo kakvih razloga. Nakon toga slijedio bi razdoblje od najvjerojatnije dvije godine, kada bi radnicima prava rasla prema onima koje sada imaju u ugovorima na neodređeno vrijeme. U tom razdoblju, ako bi poslodavac radnika želio otpustiti, morao bi navesti zakonske razloge za otkaz. U posljednjoj, trećoj fazi, koja traje do mirovine, ili prekidanja radnog odnosa, radnička bi prava postupno rasla tako da bi, što pojedini radnik ima više staža kod poslodavca, teže mogao dobiti otkaz. Treća bi faza tako bila ono što se sada naziva klasičnim radom na neodređeno vrijeme, ali s pojednostavljenim formalnim postupcima za otpuštanje, piše Jutarnji list.

Navodno bi se uz ovaj model osnovao i tzv. fond solidarnosti, iz kojega bi se radnicima koji u pokusnom razdoblju dobiju otkaz isplatila neka vrsta otpremnine. Naravno, pravo na takvu otpremninu imali bi samo oni zaposlenici koji bi otkaz dobili bez vlastite krivnje. Fond bi se navodno mogao puniti iz doprinosa, tj. preraspodjelom trenutnih doprinosa.

Prvi jasniji obrisi novog Zakona o radu bit će poznati najranije sredinom 2013. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram