Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2012

Vladimir Gligorov: Nema gospodarskog oporavka bez rušenja tečaja kune!

Poznati ekonomist i analitičar upozorio je Vladu Zorana Milanovića na neodrživi tečaj kune...

"Ključno je pitanje može li se postići sporazum s centralnom bankom oko promjene politike tečaja kune. Uz takav dogovor moglo bi se osigurati postupno slabljenje kune, a iz toga bi slijedio niz drugih stvari koje treba uraditi. To bio poticaj ovim naporima da se privuku investicije u izvozni sektor", rekao je u razgovoru za Novi list Vladimir Gligorov profesor na Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije i vrstan poznavatelj ekonomskih prilika u istočnoj Europi odgovarajući na pitanje novinara što bi prvo savjetovao Vladi Zorana Milanovića.

Gligorov tvrdi da se trenutno događa očekivano, a to je  pogoršanje gospodarske situacije, a onda i recesija koja je dublja nego što se inače očekivalo.

- Vladimir Gligorov ne vjeruje Liniću i Čačiću: Vladine mjere dodatno potiču recesiju!

"To su posljedice mjera štednje, a sad je pitanje hoće li ove druge mjere, koje su poticajne i idu u pravcu gospodarskog oporavka, dati željeni rezultat bez promjene tečaja kune", naglasio je Gligorov dodajući da bi uz slabljenje kuna konkurentnost bila pojačana. S oslabljenom kunom veće šanse imala bi ideja da se privuku investicije u izvozni sektor.

"Ukoliko to nije u igri, onda se mora razmišljati o tome kako da se teret države smanji. Porezni nameti su isuviše veliki, a poreznim prilagođavanjem poduzetnicima se mogu osigurati manji troškovi privređivanja. Međutim, to će ići teško s obzirom na rastuće obaveze prema nezaposlenima, umirovljenicima i tako dalje", zaključio je Gligorov.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram