Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2012

Evo novih problema: Moody's snizio prognozu rejtinga Europske unije

Američka rejting agencija Moody's snizila je danas prognozu rejtinga Europske unije sa stabilne na negativnu, upozorivši da bi mogla sniziti njezin vrhunski rejting ako smanji rejtinge njezina četiri najveća proračunska davatelja: Njemačke, Francuske, Britanije i Nizozemske...

Spomenute zemlje sudjeluju u punjenu zajedničkog europskog proračuna s 45 posto.

Taj potez ojačat će pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da u četvrtak na svome zasjedanju izloži detalje o novoj shemi za kupnju državnih obveznica kako bi pomogla prekomjerno zaduženim zemljama eurozone.

Još u srpnju Moody's je snizio prognoze rejtinga Njemačkoj, Nizozemskoj i Luksemburgu na negativne, navevši kao razlog posljedice europske dužničke krize na njihova gospodarstva. I prognoze za rejting Francuske i Britanije su negativne.

Moody's je priopćio da je rejting EU-a posebno osjetljiv na bilo kakve promjene rejtinga spomenute četiri zemlje EU-a, koje imaju Aaa rejting, implicirajući time da bi, ako dođe do snižavanja njihova rejtinga, mogao biti snižen i rejting EU-a.

Isto tako, Moody's bi procjenu rejtinga EU-a mogao vratiti na stabilnu ako se poboljšaju procjene rejtinga tih zemalja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram