Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2012

Što bismo mi bez njih: Njemački turisti podebljali osiromašene proračune mediteranskih zemalja

Nijemci su unatoč krizi i dalje svjetski prvaci u broju turističkih putovanja. To raduje zemlje jugoistočne Europe. I Hrvatska će ove godine znatno profitirati od čežnje njemačkih turista za morem i suncem...

Njemačke putničke agencije vjeruju da će ova turistička sezona ipak biti uspješna za jugoistok Europe – barem što se tiče gostiju iz Njemačke. Početak godine bio je nešto slabiji, osobito u Grčkoj. Govorilo se kako će sezona biti katastrofalna te o tome kako je broj rezervacija pao i do 30 posto. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je Grčka i dalje treće najomiljenije turističko odredište njemačkih turista, iza Španjolske i Turske. "Deficit se smanjuje iz mjeseca u mjesec", za DW kaže Kathrin Spichala iz najveće svjetske turističke agencije TUI.

Ako se ovaj trend nastavi, Grci bi ovu sezonu mogli okončati s minusom manjim od deset posto u odnosu na prethodnu sezonu. U poslovično optimističnom turističkom sektoru i ovo se smatra uspjehom, "jer 2011. je s 2,5 milijuna gostiju i porastom od 12 posto bila rekordna sezona", rekao je Panagiotis Skordas, direktor Grčke turističke središnjice za Njemačku. Već je i razmjerno mali deficit dobar rezultat, ističe Skordas.

Ovo je tim važnije, ako se početkom godine činilo da su se grčko-njemački odnosi bitno pogoršali. Tako se u grčkim medijima kancelarku Merkel moglo vidjeti na fotomontažama u nacističkoj uniformi i s kukastim križem, a njemački je žuti tisak Grke pozivao da prodaju svoje otoke ili čak Akropolu kako bi mogli vratiti dugove. U međuvremenu su se strasti smirile na obje strane, smatra Nika Kreke iz turističke agencije Thomas Cook, "pa se Nijemcima vratilo povjerenje i odlučili su uplatiti aranžmane". No i grčki hotelijeri su malo pomogli, kaže Kreke: "Oni su prodaju malo potanukli sniženjem cijena."

Dobre vijesti pristižu i iz Hrvatske. Thomas Schäfer iz Njemačke udruge putničkih agencija rekao je da je Hrvatska hit sezone. A u prilog tome govore i brojke. U prvih 6 mjeseci 2012. gotovo milijun Nijemaca odlučilo je tamo provesti godišnji odmor – 15 posto više nego prošle godine. Za Hrvatsku je ovo izrazito važno jer je zbog krize ove godine došlo znatno manje turista iz susjedne Italije. "Nijemci spasili hrvatski proračun", glasio je naslov članka u jednom hrvatskom dnevnom listu, a uz njega je stajalo: "Danke Deutschland!"

Njemački turistički operateri smatraju da će daljnjem nastavku ovog uspješnog trenda pridonijeti i smanjivanje PDV-a za turističke usluge u Hrvatskoj. Osim toga, kao pozitivno se ističe i to da se u Hrvatskoj turisti ne moraju bojati da će svaki komadić obale jednoga dana biti izgrađen do zadnjeg centimetra. "Zemlja je naučila iz tuđih grešaka", rekao je hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić. I zato u Hrvatskoj postoje zakonske odredbe kojima se radi zaštite prirode strogo ograničava mogućnost gradnje na samoj obali.

Pod "tuđim greškama" možda se misli i na Bugarsku. U ljetovalištima na Crnom moru proteklih je godina sagrađeno na stotine velikih hotela u kojima se u prvom redu nudi smještaj za strane turiste s manje novaca. Negativna posljedica je razvoj jeftinog masovnog turizma, zbog čega u tu zemlju rijetko dolaze gosti dubljeg džepa koji su spremni potrošiti. To potvrđuje i Nina Kreke: "Ta je zemlja prije za one koji na godišnjem moraju paziti koliko troše."

No, zahvaljujući povoljnoj ponudi Bugarska se ove godine u njemačkoj agenciji Neckermann Reisen popela na peto mjesto na ljestvici najpopularnijih turističkih destinacija. U prvih sedam mjeseci putovanje u Bugarsku uplatilo je oko 600.000 turista.

Kathrin Spichala iz agencije TUI kaže da se od Turske puno može naučiti: "Turska se jako trudi pa se s velikim angažmanom i ulaganjima reklamira kao destinacija. Tako ima reklame na važnim televizijskim postajama ili kao zemlja partner turističkog sajma u Berlinu ITB. U Bugarskoj toga nema. Toj zemlji manjka novca, ideja i reklame za podršku domaćem turizmu."

No, ne radi se samo o reklami, nego je nužna i kvaliteta, ističe Nina Kreke iz agencije Thomas Cook: "Turska nudi vrlo pouzdanu uslugu, s vrlo kvalitetnim hotelima i profesionalnim servisom. Tamo se velika pažnja pridaje tome da gost dobije odgovarajuću uslugu."

Da se to isplati, pokazuju i brojke. Turska je na popisu najpopularnijih turističkih destinacija u Njemačkoj odmah iza Španjolske. Njemačko-turska zaklada za obrazovanje i znanstveno istraživanje TAVAK predviđa da će broj njemačkih turista u ovoj godini porasti na više od pet milijuna - to je rast od sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram