Zatvori
Poslovni Puls
01/09/2012

Horor u Sloveniji: BDP pao za 3,2 posto, prijeti nelikvidnost - hoće li Slovenija zatražiti bailout?

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju ove godine realno je pao za 3,2 posto na godišnjoj razini, objavio je Slovenski statistički ured...

U odnosu na prvo tromjesečje, slovensko gospodarstvo zabilježilo je pad aktivnosti za 1 posto. Pad BDP-a u prvih šest mjeseci ove godine na godišnjoj razini dosegnuo je 1,6 posto, podaci su Slovenskog statističkog ureda.

- The Economist: Slovenija prva bivša komunistička zemlja kojoj je potreban bailout?

Tako značajan pad gospodarske aktivnosti u ovoj godini rezultat je velikog pada domaće potrošnje, koja je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 6,8 posto u odnosu na lanjsku. Potrošnja države pritom je smanjena za dva posto, no još veći pad zabilježili su izdaci domaćinstava, objavio je Ured. Potrošnja kućanstava tako je pala za 3 posto u odnosu na lani, pri čemu su za 8,4 posto smanjeni izdaci za kupovinu trajne robe, a za 1,5 posto izdaci za ostale proizvode. Stopa nezaposlenosti prema metodologiji EU-a i Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u drugom kvartalu ove godine 8,2 posto, što je 0,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Sloveniji uskoro prijeti nelikvidnost ako se hitno ne ujedini oko protukriznih mjera koje predlaže njegova vlada, a koje blokira oporba, naveo je u ekskluzivnom razgovoru za jedan internetski portal predsjednik slovenske vlade Janez Janša.

"Zbog zaduživanja iz proteklih godina, Slovenija je u lošoj kondiciji, ali će biti i u mnogo lošijoj ako se odbije svežanj protukriznih mjera koje planiramo za ovu jesen", rekao je Janša dodajući da kašnjenje sa strukturnim reformama i pad kreditnog rizika Sloveniju dovode u vrlo tešku situaciju.

"Prijete nam još lošije prognoze. Ova će godina biti jako zahtjevna, a iduća još teža. Već sada je praktično onemogućeno zaduživanje države koje je neophodno zbog  vraćanja dospjelih kredita i kamata", rekao je Janša dodavši da Sloveniji u listopadu prijeti nelikvidnost ako na međunarodnom tržištu ne uspije prodati dugoročne obveznice, što je do sada bilo teško zbog padanja kreditnog rejtinga i posljedičnog povećanja kamatnih stopa na slovenske obveznice, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram