Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2012

Pulsko brodogradilište izgradilo katamaran koji postaje najveći turistički brod na Temzi

Projektiran i izgrađen u Hrvatskoj, katamaran Millennium Diamond svečano će biti predstavljen britanskoj javnosti i medijima inauguracijskom plovidbom Temzom u utorak, 4. rujna...

Millennium Diamond, najveći putnički turistički brod na Temzi, kapaciteta 599 putnika, projektirao je zagrebački Brodarski institut za engleskog naručitelja City Cruisesa, a izgrađen je u pulskom brodogradilištu Tehnomontu.

Na inauguracijskoj vožnji 4. rujna svečano će isploviti s Westminsterskog doka u 9.30, a povratak je predviđen u 10.30.

Suvremeno dizajnirani Millenium Diamond može razviti brzinu do 12,5 čvorova, a odlikuje ga mala potrošnja goriva zbog posebno oblikovanih asimetričnih trupova. Poseban je i po integriranom sustavu nadzora i upravljanja brodskim sustavima, automatskom prilagođavanju gaza u uvjetima brze izmjene plime i oseke te ekološkim izvorima energije - solarnim panelima i biodizelskom gorivu.

Dizajn, modelska ispitivanja i projektiranje 37-metarskog broda za prijevoz putnika i pružanje restoranskih usluga potpisuje Brodarski institut, koji ističe da su posao dobili u jakoj konkurenciji britanskih i zapadnoeuropskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta. Presudna je, kažu, bila kvaliteta projekta i prihvatljiva cijena.

Smatraju da su s Millennium Diamondom ušli na zapadnoeuropsko tržište, dokazali konkurentnost te opravdali povjerenje inozemnih ulagača u stručnost hrvatskih inženjera.

Tvrtka Brodarski institut d.o.o. u vlasništvu je Republike Hrvatske, a glavna mu je djelatnost istraživanje i razvoj u pomorskoj tehnologiji, tehnologiji u zaštiti okoliša te u obnovljivim izvorima energije.

Foto: shipspotting.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram