Zatvori
Poslovni Puls
31/08/2012

Još malo loših vijesti: Izvoz u prvih sedam mjeseci bilježi pad, a uvoz raste

Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi blagi pad izvoza, izraženo u kunama za 0,1 posto, izraženo u eurima za 1,9 posto, dok se kod uvoza u kunama bilježi rasta za 1,6 posto, a u eurima pad uvoza za 0,2 posto...

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci iznosi tek 56,8 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U razdoblju siječanj-srpanj hrvatski je robni izvoz iznosio 40,9 milijardi kuna, što je 0,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Uvoz je istodobno porastao za 1,6 posto, na nešto više od 72 milijarde kuna.

Tako je vanjskotrgovniski deficit iznosio 31,1 milijardu kuna, što je 3,9 posto više nego u sedam mjeseci lani.

Izraženo u eurima hrvatski je robni izvoz u sedam mjeseci ove godine iznosio 5,4 milijarde eura, što je pad za 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok uvoz bilježi blaži pad, za 0,2 posto, na 9,5 milijardi eura.

Manjak u robnoj razmjeni tako iznosi 4,1 milijardu eura, što je u odnosu na sedam mjeseci lani porast za 2,1 posto.

Podaci DZS-a samo za srpanj pokazuju da je u tom mjesecu hrvatski izvoz porastao za 3,8 posto, na 842,7 milijuna eura, dok je uvoz porastao za 1,6 posto, na 1,5 milijardi eura. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u srpnju iznosio 667,9 milijuna eura, što je oko jedan posto manji deficit nego u srpnju lani, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram