Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2012

Rat je dobar za biznis: Godišnja prodaja malog oružja narasla na 8,5 mlrd. dolara

Godišnja legalna trgovina malim oružjem više se nego udvostručila u proteklih šest godina i dostigla vrijednost od 8,5 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući Amerikancima koji kupuju sve više oružja i streljiva te velikim vojnim nabavama za ratove u Iraku i Afganistanu, pokazali su rezultati istraživanja...

Istraživanje prodaje malog naoružanja u 2012., neovisni istraživački projekt, utvrdilo je da su glavni izvoznici, s po najmanje 100 milijuna dolara, SAD, Italija, Njemačka, Brazil, Austrija, Japan, Švicarska, Rusija, Francuska, Južna Koreja, Belgija i Španjolska.

Glavni uvoznici s uvozom od najmanje 100 milijuna dolara bili su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Saudijska Arabija, Australija, Kanada, Njemačka i Francuska, utvrdilo je istraživanje, a najtransparentnije zemlje u toj trgovini su Švicarska, Velika Britanija i Rumunjska.

Transparentnost trgovine lakim naoružanjem od 2001. do 2011. poboljšala se za 40%, ocijenjeno je u istraživanju, a najmanje transparentni su Iran, Sjeverna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati. Istraživanje je usredotočeno na kupoprodaje s odobrenjem države, a ne nezakonitu trgovinu.

"Mi mislimo da je od države odobrena trgovina veća od nezakonite, no nezakonita trgovina može nanijeti više štete ili biti problematičnija", rekao je Eric Bermna, voditelj istraživanja trgovine malim naoružanjem na konferenciji u New Yorku. "Jasno možemo procijeniti da su te dvije trgovine zajedno veće od 10 milijardi dolara", dodao je.

Istraživanje pokazuje da je SAD gotovo desetljeće vodeći uvoznik malokalibarskog streljiva, sportskog oružja, pištolja, revolvera te dijelova za malo i lako naoružanje zahvajujući i civilnoj i vojnoj potrošnji. U istraživanju su obrađena izvješća o trgovini malim oružjem iz 52 zemlje koje izvoze takvo oružje u najmanjoj vrijednosti od 10 milijuna dolara, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram