Zatvori
Jasmin Hadzic
28/08/2012

OnLive - kako je revolucionarni cloud gaming postao bankrotirana kompanija

Servis OnLive puno je obećavao - brojna obećanja je i ispunio, ali to ga ipak nije spriječilo da prije nekoliko tjedana uđe u svojevrsnu proceduru za bankrot...

Tehnologija koja pokreće OnLive jednom će dominirati industrijom video igara, na žalost - OnLive bi mogla postati jedna od onih kompanija koje su bile preinovatne za svoje dobro.

Ako niste čuli za OnLive, riječ je o servisu koji igračima omogućuje da i putem najslabijeg računala (pa čak i tablet računala ili smartphonea) s internet konekcijom igraju najnovije igre sa super naprednom grafikom. U osnovni riječ je o streaming igraćoj tehnologiji koja je procesorske operacije s osobnog računala prebacila na cloud servere. OnLive je oećavao brda i doline, no čini se ipak nije sve išlo kako treba.

Igrači su se žalili na osrednju kvalitetu slike, jer OnLive igračima zapravo prikazuje video snimku s nekoliko mili-sekundi (ovisno o brzini internet veze) zakašnjenja. Problematičan je bio i siromašni izbor dostupnih igara, kao i cjenovna politika koja nije igračima nije dopuštala fleksibilnost u smislu plaćanja mjesečne pretplatu nakon kojeg bi mogli uživati u cijelom katalogu OnLive igara.

S druge strane...tvrtka je imala i puno unutrašnjih problema za koje se malo znalo, a koji su tek sada isplivali na površinu. Zaposlenici naime za propast kompanije navodno okrivljuju direktora (jučer dobio otkaz) i osnivača Stevea Perlmana koji je tvrdoglavo odbijao sve ponude (a riječ je bila o vrlo izdašnim ponudama) za preuzimanje iako je velika većina OnLive-ove konkurencije završila u rukama velikih IT kompanija.

Neki izvori tvrde i kako se OnLive preračunao oko troškova serverske infrastrukture i grafičkih pogona  što je dovelo do gomilanja dugova koji su naposlijetku premašili 40 milijuna dolara.

Uz sve ovo ne treba smetnuti s uma da PC nije previše popularna igraća platforma u SAD-u gdje je OnLive fokusirao svoje poslovne operacije, a tek je kasnije stigao u Europu koja je zasigurno više PC-friendly tržište.

Na kraju dolazimo do tužne sudbine za ovu iznimno inovativnu kompaniju čija je budućnost krajnje upitna. Iako iz tvrtke poručuju kako će OnLive nastaviti postojati pod okriljem novo-formirane tvrtke za koju su već pronađeni ulagači, puno izvjesnije je kako se samo traži što jeftiniji način za prodaju napredne streaming tehnologije nekom IT divu iz SAD-a ili Azije.

Kako god bilo, OnLive ćemo pamtiti kao potentnu računalnu tehnoogiju koja je na tržište stigla možda nekoliko godina prerano...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram