Zatvori
Poslovni Puls
27/08/2012

Nokia i Microsoft najveći dobitnici Appleovog patentnog rata sa Samsungom?

U svjetlu milijardu dolara teške odštete koju će Samsung morati uplatiti na Appleov račun - već se naveliko piše o najvećim "skrivenim" profiterima Appleovog rata sa Samsungom...

I dok u Appleovom sjedištu u Kaliforniji možda još uvijek slave osvojenu pravnu bitku protiv Samsunga, još dvije kompanije ovih dana imaju razloga biti zadovoljne. Naravno, riječ je o Microsoftu i finskoj Nokiji.

Nokia i Microsoft već se neko vrijeme ozbiljno muče predstaviti Windows Phone platformu kao ozbiljnu konkurenciju iOS i Android uređajima. "Patentni ratovi" koji se vode između Applea i Samsunga mogli bi se pokazati kao as iz rukama za Windows Phone.

Microsoft je već uspio naplatiti korištenje patenata koji se koriste u Android mobilnim telefonima, a ukoliko ultra-popularni Samsungovi smartphoneovi dobiju privremenu zabranu prodaje, WP bi se mogao preko noći prometnuti u vrlo ozbiljnog igrača na smartphone tržištu. Danas Windows Phone drži tek oko 5 posto globalnog smartphone tržišta. Za usporedbu - Android ima tržišni udio od 65 posto.

Tinta na Samsungovoj presudi još se nije niti osušila, a već su se pojavile glasine kako Apple sprema ofenzivu na Google, točnije na sam Android, koji je preuzeo nekoliko ključnih iOS-ovih značajki, barem tako misle Appleovi direktori.

"Kako se Android i Apple budu žderali, Microsoft je u jako dobroj poziciji da se pokrene i potakne korisnike da s Androida prijeđu na Windows Phone. Već smo do sada vidjeli da mobilni korisnici nisu previše lojalni", napisali su danas analitičari iz japanske Nomure.

Da je i tržište odjednom optimistično oko budućnosti Windows Phone platforme, pokazuju i jutrošnji podaci s europskih burza. Nokijine dionice uzletjele su za 10 posto, a i one Microsoftove bilježe rast vrijednosti.

Istovremeno, Samsung je nakon objave presude izgubio oko 7 posto tržišne vrijednosti.

Pitanje je samo - mogu li Microsoft i Nokia uopće iskoristiti priliku koja se pruža sada i možda nikad više?

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram