Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Obiteljske tvrtke ključ njemačkog čudesnog gospodarskog uspona?

 Od 100 najvećih tvrtki u Njemačkoj, 51 je u obiteljskim rukama. Ta obiteljska poduzeća bilježe brži rast od drugih i spadaju među najuspješnije tvrtke u zemlji. U čemu leži njihova tajna uspjeha...

Od 100 najvećih poduzeća u Njemačkoj u međuvremenu je 51 u rukama poduzetničkih obitelji. Njihovi promet je 2011. rastao brže nego u drugim tvrtkama. To su pokazali rezultati jedne analize, koju je proveo Institut za obiteljska poduzeća (IFF) iz Stuttgarta, piše DW.

Ta poduzeća posluju nadprosječno uspješno - iako spektakularni bankroti, poput onoga lanca drogerija Schlecker, pomućuju sliku. Od oko 2.058 milijardi eura prometa, koliko su ostvarile 100 najvećih tvrtki u Njemačkoj, udio onih u obiteljskom posjedu je 915 milijardi eura.

"Njemačka obiteljska poduzeća su oduvijek bila jaka", navodi profesor Mark Binz, predsjedatelj kuratorija IFF-a i senior partner odvjetničkog ureda Binz & Partner iz Stuttgarta. "Nijedna druga velika gospodarska nacija na svijetu nema toliki udio obiteljskih poduzeća među vodećim tvrtkama u zemlji", kaže Binz.

Gotovo polovica od 51 obiteljskog poduzeća je protekle godine zabilježila dvoznamenkasti rast prometa. Za mnoge je 2011. bila rekordna godina. Kao prvaci rasta se primjerice ističu lanac drogerije Rossman ili trgovačko poduzeće Alfred Toepfer.

Za dinamičan razvoj se pobrinuo i Volkswagen. Taj proizvođač automobila, kod kojeg su kormilo preuzele obitelji Piech i Porsche i prema tome potpada pod definiciju obiteljskog poduzeća, je 2011. zabilježio rast prometa za 26 posto, na 159 milijardi eura. Automobilska industrija uopće pripada onim branšama u kojima su se obiteljska poduzeća proteklih godina pokazala posebice pogodna za rast i otporna na krize. Tek tri poduzeća su protekle godine bilježila gubitke.

Mnoga obiteljska poduzeća su se tijekom godina odlično razvila. Među njih na primjer spada, pojašnjava Binz, koncern za proizvodnju i trgovinu plemenitim metalima. Dok je to poduzeće 2007. zabilježilo dvanaest milijardi eura prometa, protekle godine je to bilo već 26 milijardi eura. Ili pak naftno poduzeće Marquard & Bahs, koje u istom razdoblju zabilježilo rast prometa s 11 na 17,3 milijardi eura.

Iza tih uspješnih priča se nerijetko kriju istaknute poduzetničke ličnosti. Osim toga, kaže profesor Binz, obiteljska poduzeća ne razmišljaju u kategorijama kvartala već generacija. To nužno utječe na dugoročnu strategiju, dodaje on: "Ona su brža i pri donošenju odluka jer se ne moraju u za koncerne tipičnom ponašanju osigurati ili opravdavati."

Ipak su obiteljska poduzeća svjesnija rizika nego zaposleni menadžeri "jer je to njihov vlastiti novac koji gube u slučaju pogrešnih poduzetničkih odluka", pojašnjava Binz i dodaje da dobra obiteljska poduzeća svoje radnike tretiraju kao jednu veliku obitelj i time stvaraju jedan osjećaj zajedništva, osjećaj zajedništva, obilježen uzajamnom lojalnošću i povjerenjem.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram