Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Ulazak u EU donosi velike probleme hrvatskim izvoznicima

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se izvoze u Bosnu i Hercegovinu opteretila bi se carinama, koje za znatan broj proizvoda mogu biti i veće od 20 posto, a prosječna carina pri izvozu tih proizvoda u Srbiju povećala bi se sa sadašnjih 4,5 na 13,2 posto, što će smanjiti konkurentnost hrvatskih izvoznika...

Pokazuje to analiza analitičara Hrvatske narodne banke o utjecaju pristupanja Hrvatske EU na vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda objavljena u jednom od Biltena HNB-a.

Pristupanjem EU za Hrvatsku, naime, prestaju vrijediti postojeći trgovinski sporazumi, od kojih je najvažniji onaj sa zemljama potpisnicama Cefte (Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini), a započinje primjena zajedničke trgovinske politike Europske unije. To se posebice može odraziti na domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Riječ je o utjecaju koji će uslijediti ako se u međuvremenu ništa ne dogodi. No, prema najavama potpredsjednika Vlade Nevena Mimice s kraja srpnja, odmah nakon ljetne stanke, EU će u ime Hrvatske početi pregovore sa zemljama Cefte o zadržavanju nultih ili najnižih carina na naše proizvode nakon ulaska u europsko članstvo.

O važnosti Cefte za hrvatsko gospodarstvo govori podatak da Hrvatska na ta tržišta plasira petinu svoga ukupnoga robnog izvoza, a to je tržište jedno od rijetkih na kojemu Hrvatska ostvaruje višak te visoke prosječne stope rasta, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram