Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2012

Sveopća rasprodaja u susjedstvu: Prodaje se Telekom Srbija za 1,1 milijardu eura?

Kako bi se popunila proračunske rupe, Srbija će se zadužiti sa 2,3 milijarde dolara, a nakon toga prodati i svoje jedino profitabilno preduzeće, Telekom, piše Blic...

Proračunski deficit ove će godine dostići 234 milijardi dinara ili 7 posto BDP-a, piše Blic i napominje kako će se Srbija za pokrivanje proračunskih rupa zadužiti za 2,3 milijarde dolara, a spminje se i prodaja profitablne državne kompanije Telekom Srbija.

"I do sada je novac od privatizacije odlazio u tekuću potrošnju. Ali to je samo prebrođavanje trenutne loše situacije, da bi nam sutra bilo još gore. Ukoliko bi sada država prodala Telekom, to bi značilo da smo prihvatili da javna potrošnja ostane prevelika i ubuduće", komentira Milan Kovačević, savjetnik za inozemna ulaganja.

On vjeruje da bi Srbija za prodaju svog Telekoma mogla dobiti manje od 1,1 milijarde eura, koliko je prošle godine ponudio Telekom Austria za 51 posto dionica TS-a.

"To je puno bolji način da se popuni proračun od podizanja gornje stope PDV-a na 20 posto, jer bi povećanje poreza donijelo mnogo nižu sumu, odnosno oko 11 milijardi dinara. Uz to, povećanje poreza se uvijek osjeti kroz pad potrošnje i pad standarda građana, jer cijene tada neminovno idu gore", rekao je Miroslav Zdravković, urednik jednog ekonomskog portala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram