Zatvori
Jasmin Hadzic
11/08/2012

Evo još jedan dokaz da iPad neće spasiti tradicionalne tiskane medije

Kada je iPad prvi put predstavljen javnosti - Steve Jobs i njegovi magovi iz Applea predstavljali su novi gadget kao spasitelja uzdrmane medijske industrije. Nekoliko godina kasnije sasvim je jasno da iPad nije ono što su medijski tajkuni priželjkivali...

Ljudi i dalje nevoljko kupuju iPad aplikacije novinskih izdavača. Da je tako svjedoče i posljednji podaci koje je objavio britanski medijski div Guardian Media Group. "The Guardian" iPad aplikacija ima 804.000 korisnika, ali je prodano samo 17.000 naplatnih pretplata, sve ostalo odnosi se na tromjesečno probno razdoblje za vrijeme kojeg je čitanje besplatno.

U prijevodu - samo 2,1 posto korisnika "The Guardian" iPad aplikacije plaća korištenje iste. I to sve unatoč velikoj marketinškoj podršci iz Applea.

PaidContent navodi kako su u GMG-u više zainteresirani za monetizaciju svojih online web izdanja, nego za naplatne mobilne verzije.

Vijesti o Guardianovom posrtanju u iPad izdavaštvu zgodno su se naslonile na nedavne glasine o velikim otpuštanjima u američkom News Corpu i to u njihovim iPad dnevnim novinama "TheDaily" koje nisu ispunile ambicije najmoćnije svjetske medijske grupacije čak i nakon što je u razvoj istih uloženo više desetina milijuna dolara.

Zaključak?

Sljedeći put možda bolje da malo pričekamo prije nego što neku novu tehnološku platformu proglasimo "spasiteljem" medijske industrije koja posljednjih nekoliko godina prolazi trnovitu transformaciju iz tiskanih operacija u one digitalne.

Sada je sasvim jasno da je ta transformacija još miljama daleko od završnog čina...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram