Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2012

Manchester United danas izlazi na burzu: Engleski prvoligaš vrijedi 2,3 milijarde dolara

Manchester United jučer je uspješno prodao svoje dionice institucionalnim ulagačima, ali IPO nije zadovoljio apetite čelnika kluba koji su imali puno veća očekivanja...

Najtrofejniji engleski nogometni klub, Manchester United, danas će doživjeti svoj debi na Njujorškoj burzi nakon jučerašnje inicijalne javne ponude (IPO) dionica kluba. U IPO-u ManUtd prodavao je dionice uz cijenu od 14 dolara, što je debelo ispod onog što su tražili bankari koji su vodili IPO. Oni su očekivali cijenu od 16 do 20 dolara.

Engleski prvoligaš tako je jučer prikupio dodatni kapital od 233,2 milijuna dolara, a klub je vrednovan na 2,3 milijardi dolara, što je gotovo milijardu dolara manje od prvotnih očekivanja. Reuters piše kako Manchesterov IPO dovoljno govori o "ograničenoj privlačnosti" nogometnog biznisa, ali i o pesimizmu koji je zavladao američkim tržištem kapitala.

Kapital prikupljen putem IPO-a Manchester United planira iskoristiti za pokrivanje dijela duga koji je dosegnuo 644 milijuna dolara.

Manchester United danas će postati jedan od rijetkih europskih nogometnih klubova koji su izašli na burzu. Primjerice, na burzi je i talijanski Juventus s tržišnom kapitalizacijom od 240 milijuna dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram