Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2012

I ugledni Financial Times raspisao se o hrvatskoj listi poreznih dužnika

Hrvati možda ne znaju mnogo o Benjaminu Franklinu, jednom od najutjecajnijih utemeljitelja SAD-a, ali su sigurno upoznati se jednom od njegovih najpoznatijih uzrečica koja glasi: "Na ovom svijetu ništa nije sigurno osim smrti i poreza"...

To je, barem, nada Hrvatske koja je prošlog tjedna, na zaprepaštenje nekih i oduševljenje mnogih, objavila popis 102.000 poreznih dužnika, piše Financial Times o hrvatskom "stupu srama".

Mediji podržavaju ovaj potez hrvatske vlade. Milijarde akumulirane tijekom posljednjih 15 godina je "teško objasniti bilo kakvim racionalnim procesom", FT citira Večernji list. No, mnogi osporavaju potraživanja Porezne uprave.

Za Hrvatsku, koja se sprema za ulazak u EU za manje od godine dana, i koja očajnički želi poduprijeti državne financije, jasno je da reforma sustava naplate poreza jako kasni.

"Postoje mnogi koji su riskirali ne plaćanje poreza [u prošlosti] vjerujući da će, zbog političkog sponzorstva ili neučinkovite provedbe, proći nekažnjeno, te da će njihov porezni dug na kraju biti otpisan", FT prenosi riječi Sandre Švaljek, više znanstvene suradnice na zagrebačkom Institutu za ekonomiju.

No, dok su mnogi plješću vlasti što je konačno stala na kraj utaji poreza, drugi strahuju da će poštene tvrtke koje imaju novčanih problema vjerojatno patiti zbog gorljivih poreznih inspektora koji se neće voditi duhom zakona.

U Hrvatskoj poduzetnici kažu kako se suočavaju sa skupom i vremenski zahtjevnom birokracijom, a u zemlji u kojoj gospodarstvo stagnira, a nezaposlenost je na 18 posto, posjeti poreznih inspektora koji žele ispuniti ciljeve koje su postavili državni službenici koji nikad nisu radili u privatnom sektoru je posljednja stvar koju hrvatsko gospodarstvo treba, zaključuje FT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram