Zatvori
Poslovni Puls
08/08/2012

BRAVO: Varaždinska županija ima vanjskotrgovinski suficit od 132,7 milijuna eura

Deset hrvatskih županija ostvarilo je u prvih šest mjeseci višak u robnoj razmjeni s inozemstvom, a najveći udio uvoza i izvoza odnosi se na Grad Zagreb, koji ujedno ima najveći udio u vanjskotrgovinskom deficitu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku...

U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni dominira Grad Zagreb s izvozom od 1,6 milijardi eura, što je udio od 36,2 posto u ukupnom izvozu te uvozom od 4,7 milijardi eura što čini 58,3 posto ukupnog uvoza. Grad Zagreb imao je u prvih šest mjeseci vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 3,06 milijardi eura.

Podaci o robnoj razmjeni iskazani u eurima pokazuju da su suficit u robnoj razmjeni u prvih šest mjeseci ostvarile Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Zadarska, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska i Međimurska županija.

Najveći višak u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je Varaždinska županija, u iznosu od 132,7 milijuna eura. Izvoz te županije u prvih je šest mjeseci povećan za deset posto, na 387,5 milijuna eura, dok je uvoz pao za 5,9 posto, na 254,7 milijuna eura.

Slijedi Sisačko-moslavačka županija s viškom u robnoj razmjeni u iznosu od 87,5 milijuna eura, s obzirom na to da je iz te županije izvezeno robe u vrijednosti 228,6 milijuna eura (10,9 posto manje nego u prvih šest mjeseci lani), a uvezeno za 141,1 milijuna eura (pad za 9,4 posto).

Među županijama s viškom u robnoj razmjeni s inozemstvom, najmanji je višak u robnoj razmjeni, nešto manje od sedam milijuna eura, ostvarila je Šibensko-kninska županija čiji su gospodarstvenici na inozemna tržišta izvezli robe u vrijednosti 141,9 milijuna eura ili 19,9 posto više, a uvoz je porastao za 5,4 posto, na 134,9 milijuna eura, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram