Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2012

Turizam jedino što vrijedi: Sjajni polugodišnji turistički rezultati

Turizam je očito i dalje jedina gospodarska grana koja bilježi rast...

Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj za prvih sedam mjeseci ove godine. Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica, ostvareno je 6 milijuna i 660 tisuća dolazaka, što je 3,84 posto više nego lani. Ostvareno je i više noćenja - skoro 36 milijuna, prenosi HRT.

Samo u srpnju ostvareno je više od 3 milijuna dolazaka te oko 21 milijun noćenja, što je 5 i pol posto više nego lani. Najviše dolazaka turista i noćenja ostvarila je Dubrovačko-neretvanska županija, zatim Grad Zagreb, te Istra i Ličko-senjska županija. Nijemci su naši najčešći gosti, a podbacili su Talijani.

"Često se mogu čuti komentari, naravno da je ukupna potrošnja, da su financijski rezultati puno važniji od fizičkih. Naravno da se s time slažem, no isto tako je nepobitna činjenica da će se dobri, fizički pokazatelji očitovati i u financijskim efektima", izjavio je ministar.

Ministar je prije tijedan dana poručio da nam je potreban snažniji rast hotelskog sektora kako bismo bili konkurentniji. Od ukupnih turističkih kapaciteta, hotelski smještaj čini tek 14 posto.

Proteklog vikenda, koji je tradicionalno jedan od udarnih po broju turističkih dolazaka u Hrvatsku, u našu je zemlju ušlo 965 000 turista.

Naši najveći konkurenti: Cipar, Malta, Turska, Grčka i Italija u prvih šest mjeseci ove godine bilježe negativne rezultate. Rast u turizmu uz Hrvatsku ostvarila je jedino Španjolska, koja bilježi porast od 2,9 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram