Zatvori
Jasmin Hadzic
03/08/2012

Zašto je bolje kockati nego ulagati u dionice internetskih kompanija

Ono što je trebala biti renesansa internetskog IPO-a pretvorilo se u spektakularni promašaj za sve koji su odlučili sudjelovati u javnom dioničarstvu velikih internetskih kompanija...

Prije nekoliko mjeseci spekuliralo se kako će Facebookov proljetni IPO potaknuti novi val izlazaka na burzu internetskih kompanija koje su se dugo vremena "spašavale" od IPO-a kroz injekcije privatnog kapitala. Nažalost - nije sve išlo po planu, pa je Groupon svoje dioničare isprovocirao izvlačenjem novca iz teško neprofitabilne tvrtke, dioničari Zynge podnose tužbe zbog insajderskog trgovanja, a Facebookove dionice pretvorene su u teški uteg oko vrata za sve koji su pohrlili kupiti dionice najveće svjetske društvene mreže.

Dovoljno je pogledati statistiku s američkih burza...

Facebookove dionice u prvim danima trgovanja prodavale su se za 38 dolara - a danas za samo 20 dolara. Zuckerbergova "mreža svih mreža" izgubila je gotovo 50 posto svoje inicijalne tržišne vrijednosti. Mjesece horora sigurno su proživljavali i dioničari Groupona, tvrtke koja je obećavala revoluciju online maloprodaje, a doživjela je 75 postotni gubitak tržišne vrijednosti. Groupon danas vrijedi nešto više od 4 milijarde dolara.

Kataklizmičan gubitak imala je i najveća tvornica Facebook igara, Zynga, koja je od IPO-a izgubila tri četvrtine tržišne vrijednosti. Dionicama Zynge u početku se trgovalo za 9 dolara, a danas cijena pleše oko 2 dolara.

Ništa bolje nije prošao niti najveći oglasnik privatnog turističkog smještaja, HomeAway, koji je od izlaska na burzu izgubio tek nešto manje od polovice tržišne vrijednosti.

Da sve ne bude crno i pesimistično pobrinuo se Linkedin, profesionalna društvena mreža za karijeru koja je uspjela održati vrijednost iz IPO-a i sada vrijedi gotovo 10 milijardi američkih dolara.

Nažalost, Linkedin je iznimka koja potvrđuje pravilo, točnije dijagnosticira da i dalje postoji problem s internetskim IPO-ovima.

Mnogi tržišni analitičari ovih dana upozoravaju kako srž problema leži u prekasnom izlasku na burzu koji je omogućio napuhano vrednovanje kompanije, pa u startu veću zaradu za osnivače i ulagači, ali je s druge strane uništio šansu za snažniji rast u budućnosti, na čemu bi profitirali i mali dioničari.

Ovako, kupovinu "internetskih dionica" možemo samo preporučiti najvećim hazarderima.

A možda bolje teško zarađeni novac staviti na crno ili crveno, pa kako god sreća odluči...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram