Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

SKANDAL: Njemački automobilski divovi muljaju i napuhuju podatke o prodaji!?

Njemačko tržište automobila, najveće u Europi, u recesiji je, no rijetki izvan te industrije to znaju zahvaljujući kontroverznoj prodajnoj praksi, koja "napuhava" službene statistike i nudi povoljnu sliku o potražnji...

Gotovo 30 posto novih automobila u Njemačkoj, uključujući i luksuzne BMW-e, nije prodano potrošačima, već proizvođačima automobila i njihovim dealerima - što je određen vid poticaja u automobilskoj industriji poznat kao "samoregistracija". Ukupan iznos takvih registracija, koji je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci dosegnuo gotovo pola milijuna, veći je od cijelog tržišta novih automobila u Španjolskoj.

I dok službeni podaci pokazuju 0,7-postotni rast prodaje automobila u Njemačkoj u prvoj polovini godini, podaci istraživačkih tvrtki za automobilsku industriju - Dataforce i BDW Automotive, ukazuju da je potražnja smanjena za pet posto u tome razdoblju, što bi značilo da su cjelokupan rast umjetno stvorili proizvođači.

"U osnovi automobilski proizvođači varaju svoje dioničare, budući da prikazuju kao da su ti automobili stvarno prodani. Time ih žele dovesti u zabludu", kazao je Ferdinand Dudenhoeffer, čelnik instituta za automobilsku industriju CAR pri Sveučilištu u Duisburg-Essenu.

Industrijski promatrači kažu da proizvođači diljem industrije dealerima plaćaju novčane bonuse koji mogu biti u vrijednosti tri do četiri posto istaknute cijene vozila kako bi postigli ciljane razine povezane s brojem novih registriranih automobila kao službeno prodanih, bez obzira stoji li stvarni kupac iza te kupovine.

Predsjednik GM-ovog francuskog ogranka Yves Pasquier-Desvignes upozorio je da takva taktika može imati "katastrofalne troškove" za dealere, koji bi mogli, primjerice, povećati broj svojih vozila za pokusnu vožnju kako bi ispunili ciljanu registraciju, a potom bi mogli zaglaviti u začaranom krugu. "Kada pretjerujete krajem jednog mjeseca, idući započinjete s deficitom jer ste registrirali automobile koje tek trebate prodati", kazao je.

A kada dealeri više ne mogu pratiti korak, automobiliski proizvođači to rade sami. Kao rezultat toga, te dvije strane čine zajedno 30 posto tržišta novih automobila, zbog čega ta industrija postaje drugi najveći izvor potražnje nakon privatnih klijenata, koji čine 39 posto tržišta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram