Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2012

Zdeslav Šantić: Vladino stezanje remena dodatno će povećati nezaposlenost

 Ekonomski stručnjaci i ministar rada Mirando Mrsić tvrde kako Vlada u ovom trenutku ne može puno napraviti kako bi smanjila nezaposlenost te očekuju nastavak negativnih trendova sve do sredine iduće godine...

"Ovakvo stanje na burzi posljedica svega što se događa u Hrvatskoj posljednjih godina. Već smo gotovo pet godina u recesiji, naše gospodarstvo se zaustavilo i dalje ćemo gubiti više radnih mjesta nego što će se uspjeti otvoriti novih i taj trend trajat će negdje do sredine iduće godine, kada očekujemo da ćemo uspjeti otvoriti više radnih mjesta nego što će radnika izgubiti posao, brani se ministar rada Mrsić i objašnjava kako se ne može preko noći preokrenuti dugogodišnji loš trend.

Za ekonomskog analitičara Zdeslava Šantića veći problem od visoke nezaposlenosti za Hrvatsku je niska zaposlenost.

"Među svim zemljama Eurostata imamo najnižu stopu zaposlenosti. Ako želimo ostvarivati pozitivne stope rasta i smanjivati nezaposlenost, moramo povećavati zaposlenost, a taj zadatak otežava struktura našeg stanovništva, starost i nefleksibilnost", upozorava Šantić u razgovoru za Jutarnji.

Novi porast nezaposlenosti očekuje i u kolovozu, kad bi mogli premašiti brojku od 300.000. Šantić nije optimističan ni što se tiče konsolidacije tržišta rada, pa očekuje probleme i u idućoj godini zbog restrukturiranja u prerađivačkoj industriji i sektoru usluga, ali i zbog fiskalne konsolidacije.

"Rezovi državne potrošnje zasigurno će dovesti do novog povećanja nezaposlenosti i naše analize kažu da bi do oporavka tržišta rada u Hrvatskoj moglo doći u drugoj polovici iduće godine. Ovo će biti godina čišćenja, utvrđivanja stvarnog stanja zaposlenosti i reforme javne uprave", zaključio je Šantić.

Crno nam se piše...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram