Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2012

Njemačka - parazit: Na krizi eurozone uštedjeti će oko 68 milijardi eura?

Njemačka je zahvaljujući europskoj financijskoj krizi uštedjela desetine milijaradi eura, pošto je privukla investitore kao zemlja sigurna za njihov novac, navodi se u komentaru agencije AP...

Zemlje poput Italije i Španjolske moraju plaćati sve veće kamate na dalje zaduživanje na financijskim tržištima, zbog sumnji u njihove ekonomije i lošeg stanja državnih financija. Ove visoke kamate bit će veliki teret za njihove ekonomije u narednim godinama.

S druge strane, financijski zdrava Njemačka pozajmila je milijarde eura po rekordno niskim kamatama, a u nekim slučajevima one su bile negativne, što znači da su investitori plaćali Vladi u Berlinu da joj pozajme novac.

Njemačka je najveća europska ekonomska sila i davatelj najvećih sredstava u krizne fondove eurozone, sa društvenim proizvodom od 2,6 trilijuna eura. Njena ekonomija bilježila je stabilan rast u posljednje dvije godine i spriječila povratak recesije u eurozonu u prvom kvartalu.

Država je nedavno prodala obvezice koje će biti naplaćene za deset godina po kamati od oko 1,5 posto, a prošloga tjedna prodala je obveznice vrijedne pet milijardi eura po kamati od minus 0,06 posto. Investitori će naplatiti ove vrijednosne papire za dvije godine.

Drugim riječima, investitori gube novac i plaćaju Njemačkoj za mogućnost da sklone novac na sigurno u narednih nekoliko godina.

"Njemačka će samo ove godine uštedjeti deset milijardi eura zahvaljujući niskim kamatama", izjavio je ekonomist Jens Bojsen-Hogrefe s Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela.

Pojedini analitičari navode da je kriza u eurozoni Njemačkoj već donijela dobit od oko 100 milijardi eura, što će Vladi omogućiti ulaganja u gospodarski rast i doprinijeti umanjenju državnog duga u vrijeme dok ostale zemlje eurozone grcaju u problemima.

Bojsen-Hogrefe procjenjuje da će Njemačka uštedjeti oko 68 milijardi eura do 2022. godine zahvaljujući vrijednosnim papirima koje je prodala od 2009. godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram