Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2012

Hrvatskom drma pesimizam: 83 posto kućanstava očekuje iznimno tešku 2013. godinu

Rezultati novog vala istraživanja GfK barometra potvrđuju da se kućanstva u Hrvatskoj i dalje ne nadaju boljem životu...

Oko 4 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Zatim, 41 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ali, za oko 54% kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

U slijedećih godinu dana oko 13 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 50 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali trećina (33%) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije, ističe se u istraživanju GfK.

Lošije financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u sjevernoj Hrvatskoj (58%) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3.500 kuna (65%).

U Hrvatskoj su buduće - lošije - financijsko stanje (u slijedećih godinu dana) najviše istaknuli ispitanici s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno (37%), a najmanje tamo gdje prihodi prelaze 8.000 kuna (22%). U Hrvatskoj gotovo svi građani očekuju rast cijena - najviše u Dalmaciji (94%).

Ispitanici u Dalmaciji najviše očekuju veću nezaposlenost (82%), a najmanje to navode građani u Istri s Primorjem. (63%).

Istraživanje i dalje pokazuje nizak stupanj spremnosti na kupnju/pad potrošnje za trajna dobra.

Gotovo polovina kućanstva jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji (62%), a najmanje u Zagrebu. No, u Zagrebu i Istri s Primorjem je najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (po oko 14%). Najviše se moraju zaduživati u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj (po oko 14% kućanstava).

Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istaknuli su najviše ispitanici u Slavoniji (oko 72%), stoji u istraživanju GfK. Lošije gospodarsko stanje najviše ističu u Istri s Primorjem (71%) te Zagrebu s okolicom (65%) i Slavoniji (62%).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram