Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2012

Mađarska pokušava nagovoriti MMF-a na pozajmicu od 15 milijardi eura

Mađarska i MMF napravit će još jedan korak prema postizanju sporazuma o 15 milijardi eura vrijednoj kreditnoj liniji...

Izaslanstva predstavnika MMF-a i EU-a sutra dolaze u Budimpeštu radi pregovora koji će trajati do 25. srpnja. Pregovori su bili prekinuti više mjeseci zbog kontroverznih reformi. Premijer Viktor Orban već je upozorio da bi pregovori mogli potrajati.

Budimpešta se nada će joj kreditna linija od 15 milijardi eura omogućiti posuđivanje novca po povoljnijim kamatnim stopama od sadašnjih. Primjerice, 13. srpnja su prinosi na njezine 10-godišnje državne obveznice dosegli 7,85 posto. Mađarski BDP pao je za 1,3 posto u prvom tromjesečju ove godine. Kreditni rejting snižen joj je na status bezvrijednog.

Analitičari predviđaju da će MMF zahtijevati ukidanje kriznih poreza koji su pogodili uglavnom kompanije u stranom vlasništvu u bankarstvu, maloprodaji, telekomunikacijama i energetici. Također bi mogao tražiti ukidanje jedinstvene 16-postotne stope poreza, koja je stvorila rupu od dvije milijarde eura u mađarskom proračunu. Promatrači predviđaju da sporazum neće biti sklopljen prije prosinca.

MMF je odgodio posjet Rumunjskoj iza 29. travnja, odnosno nakon što bude proveden referendum o smjenjivanju rumunjskog predsjednika Traiana Basescua, izjavio je rumunjski premijer Victor Ponta. Lideri EU-a kritizirali su ga jer nije zaštitio vladavinu prava. Rumunjska od Bruxellesa traži pomoć od 5 milijardi eura, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram