Zatvori
Poslovni Puls
09/07/2012

RASTURAJU: Njemačka povećala izvoz unatoč teškom stanju u eurozoni

Njemački statistički ured u ponedjeljak je izvijestio da je izvoz najvećeg europskog gospodarstva u svibnju porastao unatoč teškoćama u 17-članoj eurozoni, no da je trgovinski višak smanjen zbog izrazitijeg porasta uvoza...

Njemački izvoz uvećan je u svibnju za 3,9 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je uvoz uvećan za 6,3 posto, pokazuju desezonirani podaci statističkog ureda Destatisa. Po podacima koji ne uzimaju u obzir sezonske čimbenike, izvoz je na mjesečnoj razini porastao za 0,5 posto, na 92,5 milijardi eura, dok je uvoz smanjen za 0,2 posto, na 77,2 milijardi eura, objavio je Destatis.

Tako iskazan višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosio je 15,3 milijardi eura. Desezonirani trgovinski višak bio je pak u visini 15 milijardi eura. Izvoz u ostale članice eurozone smanjen je za 2,3 posto, ali je zato uvećan za 0,2 posto u ostatak Europske unije.

Pad izvoza u zemlje u zoni primjene jedinstvene europske valute kompenziran je 3,4-postotnim rastom njemačkog izvoza u zemlje izvan EU-a, navode u Destatisu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram