Zatvori
Poslovni Puls
05/07/2012

Slavko Linić ponovno obećaje borbu protiv nelikvidnosti, ali stanje je sve gore...

Nastavljaju se loši ekonomski trendovi. Nelikvidnost se popela na 44,5 milijardi kuna, a od početka godine zamjetan je rast neplaćenih računa i blokiranih tvrtki...

Rekao je to ministar financija Slavko Linić predstavljajući dva nova zakona koja bi trebala pridonijeti većoj financijskoj disciplini. Opći porezni zakon trebao bi se usvojiti do kraja tjedna, a Zakon o financijskom poslovanju nakon ljeta.

"Ministarstvo financija i Fina čine pripreme koje bi nagomilane gubitke i dubioze pokušali riješiti do prvog kvartala iduće godine", rekao je Linić gostujući na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

"Opći porezni zakona, uz ostalo, uvodi objavu popisa poreznih dužnika, i to ne zato da se nekoga stavi na stup srama nego da se poboljša plaćanje i uvedu ravnopravniji odnosi", kazao je ministar financija.

"Zakon o financijskom poslovanju važan je za rješavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti, a uz ostalo uvodi predstečajnu nagodbu koja zapravo zamjenjuje predstečajni postupak. Nagodba bi trajala 120 dana, mora ju predložiti dužnik s planom restrukturiranja tvrtke i dugova, a vodi ju Ministarstvo financija i Fina. Ako se ne dogovore u tom roku onda nikada ni neće i slijedi stečaj s likvidacijom", kazao je Linić.

"Utvrđuju se i rokovi plaćanja računa od 60 dana, a za državu 30 dana, kao i za plaćanje PDV-a od 30 dana, a ako uspiju", kako je kazao, posložiti proračun za iduću godinu, možda bi to moglo biti produljeno na 45 dana.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram