Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2012

Prava pustoš na ZSE-u: Promet u lipnju na mjesečnoj razini pao za 50 posto

Na Zagrebačkoj burzi nastavlja se trend niske likvidnosti: teško je reći je li tome uzrok uobičajeno povlačenje investitora s početkom ljetnih žega, oprez uzrokovan nesigurnošću na europskim i svjetskim tržištima kapitala ili neki treći činitelj, no činjenica je da je redovni promet dionicama pao za gotovo -50% u odnosu na svibanj...

Iako se i dalje nalaze na prilično niskim razinama, dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 uspjeli su zabilježiti plus na kraju mjeseca pa je tako CROBEX ojačao za +1,5%, a CROBEX10 za +1,8%, stoji u redovnom mjesečnom izvješću sa Zagrebačke burze.

Najtrgovanija u lipnju bila je dionica HT-a s prometom od 40,3 milijuna kuna i cijenom od 205 kuna ili 3,5 posto višom.

Slijedi povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 7,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,8 posto, na 220 kuna. Treća na listi najtrgovanijih dionica je redovna dionica Adris grupe s prometom od 5,6 milijuna kuna i rastom cijene na mjesečnoj razini za 1,3 posto, na 235 kuna. Oko 5,1 milijun kuna prometa u lipnju je ostvarila dionica Ingre čija je cijena pala 21,2 posto, na 5,08 kuna.

Lipanjske promete veće od 4,8 milijuna kuna zabilježile su dionice AD Plastika i Petrokemije. Pritom obje dionice bilježe rast cijene, AD Plastika za 0,4 posto, a Petrokemija za 2,8 posto. Na vrijednosti su dobile i dionice Valamar Adria Holdinga ,za 2,7 posto i Podravke, za 5 posto, a promet tim dionicama u lipnju je bio veći od 4,7 milijuna kuna.

Na začelju liste deset najtrgovanijih dionica u lipnju su dionica Ericsson Nikole Tesle s prometom od 4,4 milijuna kuna te dionica Ine s prometom od 3,8 milijuna kuna. Pritom je dionici Ericssona cijena pala 1,9 posto, dok je Inina dionica zabilježila rast cijene za 2,6 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram