Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2012

I dalje tonemo: Robni izvoz u prvih pet mjeseci zabilježio godišnji pad od 3 posto

Prema privremenim podacima DZS-a tijekom svibnja iz Hrvatske je na inozemna tržišta ukupno plasirano robe u vrijednosti 783 milijuna eura, što je 0,3% više nego u svibnju prošle godine (+8,4% mjesečno), dok je uvoz roba iznosio 1,46 milijardi eura, što predstavlja pad od 3,5% na godišnjoj razini (+8,3% mjesečno)...

Vrlo blaga stopa rasta izvoza uz istovremeni pad uvoza rezultirala je padom deficita robne razmjene za 8% godišnje, a koji je u promatranom mjesecu iznosio 675 milijuna eura. Pokrivenost uvoza izvozom zadržala se na 53,7 posto.

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine robni izvoz je za 3% niži u odnosu na isti period lani dok je robni uvoz zabilježio vrlo blagu godišnju stopu rasta od 0,3%. Uz izvoz od 3,8 mlrd. eura, uvoz 6,7 mlrd. eura te pokrivenost uvoza izvozom od 56.1% manjak vanjskotrgovinske razmjene u prvih pet mjeseci dosegnuo je 2,9 mlrd. eura i 4 posto je viši no u istom razdoblju lani.

Stagnacija uvoza roba rezultat je najvećim dijelom slabe domaće potražnje te djelomične supstitucije s domaćim proizvodima. S druge strane rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU (te posljedično niža inozemna potražnja), ali i procesi restrukturiranja najvažnijih izvoznih grana.

Tako je promatrajući prema NKD-u izvoz ostalih prijevoznih sredstava u prvih pet mjeseci zabilježio pad od čak 42,9% u odnosu na isto razdoblje 2011. dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda zabilježio pad od 27,1 posto.

"U narednim mjesecima ne očekujemo značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje gospodarstva eurozone i regije odnosno država najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. S druge strane, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja dok bi na nominalan rast uvoza mogle utjecati cijene energije i povezanih proizvoda", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram