Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2012

E ovo je pravi biznis: Ruski Gazprom prošle godine imao DOBIT od 34 milijarde eura!

Ruski plinski div Gazprom u petak je izvijestio da je u prošloj godini povećao neto dobit za čak 35 posto, na 44 milijarde dolara (34 milijarde eura), zahvaljujući snažnim cijenama energije, rastućem izvozu i jačanju rublje...

Najveći svjetski proizvođač prirodnog plina izvijestio je o značajnoj dobiti ostvarenoj temeljem izvoza u Europu i bivše sovjetske republike, dok mu je dobit na domaćem tržištu tek neznatno porasla.

Prihodi od prodaje u Europu i druge zemlje svijeta, izuzev bivših sovjetskih država, uvećani su za 31 posto, zahvaljujući povećanim prosječnim ostvarenim cijenama iskazanim u rubljama, objavila je ruska državna kompanija.

Obujam plina prodanog u Rusiji uvećan je za relativno skromnih šest posto, kažu.

Neto prihodi Gazproma na domaćem tržištu pritom su uvećani 16 posto, dok su oni ostvareni u bivšim sovjetskim zemljama poskočili za 42 posto. Rast prihoda u Rusiji najvećim dijelom pripisuju povećanju prosječne domaće cijene plina koju je utvrdio tamošnji Savezni ured za poreze.

Gazprom godinama lobira kod vlade da ubrza postupno povećanje nižih cijena plina koje trenutno plaćaju domaći potrošači. Moskva je toj državnoj kompaniji omogućila plaćanje nižih poreza za vađenje plina kako bi joj djelomično kompenzirala niže cijene po kojima je dužna prodavati plin u Rusiji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram