Zatvori
Poslovni Puls
28/06/2012

Cijene nafte na najnižim razinama od kraja 2010. godine

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima nastavile su bilježiti pad tijekom lipnja. Cijene nafte tipa Brent spustile su se na razine oko 90 dolara po barelu u usporedbi s razinama oko 120 dolara po barelu zabilježenima u ožujku...

Spread između Brent i WTI cijene blago se suzio u odnosu na početak godine pa trenutno iznosi oko 10 dolara po barelu (u usporedbi s 15-20 dolara po barelu koliko je iznosio u prvom tromjesečju). WTI cijena nafte tako je na razinama oko 80 dolara po barelu. Spuštanje cijena nafte rezultat je najvećim dijelom slabih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a i Europe koji upućuju na usporavanje oporavka SAD-a te na recesiju u eurozoni.

Negativna očekivanja u Europi dodatno su naglašena dužničkom krizom koja posebno opterećuje treće i četvrto po veličini gospodarstva eurozone (Italija i Španjolska). Usporavanje razvijenih gospodarstava, najvećih potrošača nafte kao proizvodne sirovine, očituje se i u smanjenju očekivane potražnje za sirovom naftom. Naime, prema očekivanjima Međunarodne agencija za energiju (IEA) ukupna svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla bi porasti za svega 0,82 mb/d (na 89,9 mb/d) u odnosu na 2011. godinu pri čemu se očekuje da će rast potražnje biti potaknut isključivo potražnjom zemalja koje ne pripadaju skupini najrazvijenijih (OECD). Nadalje, trenutne cijene nafte odražavaju zabrinutost tržišta u pogledu slabe potražnje za sirovom naftom unatoč prisutnim rizicima na strani ponude.

Naime, od 1. srpnja na snagu stupa embargo Zapada na uvoz nafte iz Irana kao pritisak s ciljem zaustavljanja iranskog nuklearnog programa. Podaci IEA pokazuju da je globalna ponuda sirove nafte u svibnju porasla za 0,2 mb/d, pri čemu je pojačana proizvodnja u Sjevernoj Americi nadomjestila smanjeno vađenje nafte iz Sjevernog mora, kao i smanjenu proizvodnju u Sudanu, Siriji i Jemenu.

"U nastavku godine ne očekujemo značajniji rast cijena nafte, no rizik i dalje predstavljaju moguće geopolitičke nestabilnosti na Bliskom istoku", stoji u zaključku analize analitičara Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram