Zatvori
Poslovni Puls
25/06/2012

Opstanak ovisi o turizmu: Prvih pet mjeseci - razlog za optimizam!

Jedno je sigurno - vrijeme ide u prilog turističkoj sezoni. Prvih pet mjeseci razlog su za optimizam. U Hrvatskoj je ostvaren veći broj dolazaka i noćenja, no tek sada dolazi ono pravo - špica sezone...

Istra je opet briljirala. U prvih pet mjeseci bilo je za trećinu više gostiju nego lani. Dobri rezultati i na Kvarneru te u Dalmaciji.

Na Jadranu su turisti iz cijeloga svijeta, a sve je više Britanaca. Tamošnji ljubitelji elektroničke glazbe čak su i svoj festival odlučili održati u Makarskoj. Kažu, Hrvatska je najuzbudljivija zemlja u Europi, javlja HRT.

Zabavljati se vole i Talijani, ali pitanje je koliko će ih ove godine doći na Jadran. Predviđanja nisu dobra - umjesto 39 milijuna, na odmor će ih ove godine samo 33, pa će ih i kod nas biti manje. Kako je naveo Veljko Ostojić, ministar turizma, to je za naš turizam i prijetnja, ali i izazov.

Ali zato su nam Nijemci i Austrijanci i dalje vjerni. Već ih je neusporedivo više nego lani. A najviše novih gostiju dolazi iz Poljske i Japana.

Iako su pokazatelji za prvih pet mjeseci dobri, hotelijeri tvrde da nas čeka teška godina.

"Na razini smo prošle godine. Ono što objektivno možemo očekivati jest rast od 1 do 3 posto, ne više od toga", izjavio je Kristian Šustar, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera.

U Udruzi putničkih agencija umjereni su optimisti. Kažu da Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre neće bitno utjecati na dolazak turista. Uspjeh turističke godine znatno će utjecati i na stanje u gospodarstvu. Od turizma se već tradicionalno očekuje da bude poluga koja će ga vući naprijed. U situaciji kad pada sve ono što ne bi trebalo, to postaje još važnije, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram