Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2012

Analitičari: Turisti iz Velike Britanije i Dalekog istoka spašavaju sezonu

Prema podacima DZS-a, u travnju je zabilježeno 575 tisuća turističkih dolazaka te 1,63 milijuna turističkih noćenja...

U odnosu na travanj prošle godine broj turističkih dolazaka viši je za 0,3%, dok je broj noćenja manji za 1,5 posto. Kumulativni podaci pokazuju da je u prva četiri mjeseca ostvareno nešto više od milijun dolazaka i 2,8 milijuna noćenja, što je po prilici na razini prva četiri mjeseca pretkrizne 2008. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj dolazaka je porastao za 2,8%, a broj noćenja za 3,5 posto. Rastu noćenja više su pridonijeli strani turisti (+4,3%), nego domaći (+1,4%). U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, najviše noćenja i dalje ostvaruju Nijemci, Slovenci i Austrijanci (redom 23,1%, 19,3% i 12%), a slijede Talijani (9,9%), Francuzi (5,5%), Poljaci (2,6%) i Britanci (2,4%).

"U ovoj godini očekujemo dobre rezultate u turizmu što se tiče fizičkih pokazatelja, odnosno očekujemo rast turističkih dolazaka i noćenja. S jedne strane na broj turista pozitivno bi se trebala odraziti nestabilna situacija u Grčkoj, kao našem izravnom konkurentu.

Osim toga u uvjetima krize u eurozoni do izražaja dolazi prednost Hrvatske kao auto-destinacije za zemlje iz kojih tradicionalno dolazi najveći broj turista (Njemačka, Italija, Slovenija, Austrija) te razmjerno niske cijene smještaja (zahvaljujući relativno visokom udjelu privatnog smještaja). Kriza u Italiji koja je jedno od naših najvažnijih tržišta mogla bi rezultirati nešto slabijim dolaskom talijanskih turista, no očekujemo da bi takva kretanja mogli nadomjestiti turisti iz zemalja u kojima je Hrvatska posljednjih godina sve atraktivnija destinacija (Velika Britanija, Daleki istok)", poručuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram