Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2012

Microsoft spreman preuzeti posrnulu Nokiju?

Nokia, koja je u prošlosti bila dominantna kompanija na tržištu mobilnih i pametnih telefona, danas proživljava svoje najteže dane...

Naime, prošlog su tjedna najavili otpuštanje oko deset tisuća zaposlenih, a očekuju se i loši financijski rezultati za drugi ovogodišnji kvartal. U prilog im ne ide ni činjenica da je agencija Moody's njihove obveznice proglasila smećem.

Ono što najviše zabrinjava sve u Nokiji je to da analitičari smatraju kako ta kompanija još nije dosegla dno te očekuju da će se vrijednost ove kompanije, kao i cijena dionica, i dalje smanjivati. Čak ni šef ove kompanije, Stephen Elop, nije siguran kada će nova Nokijina strategija (prelazak na Microsoftov Windows Phone operativni sustav) početi ostvarivati pozitivne rezultate, a kao jedan od problema naovodi i kako korisnici uopće nisu svjesni njihovih proizvoda.

Analitičari smatrajau kako će u budućnosti upravo Microsoft ipak zauzeti osjetniji dio tržišta pametnih telefona pa će, prema rezultatima posljednjeg istraživanja IDC-a, do 2016. godine Windows Phone na tržištu zauzeti udio od oko 20 posto te time prestići Apple i njegov iOS, odnosno iPhone. No ostaje pitanje je što će do tada biti s Nokijom. Charlie Wolf, analitičar u Needham & Companyju, kaže kako bi Nokia mogla dočekati svoj kraj, ukoliko do kraja ove godine ne promijeni stvari na tržištu. Kao jedina opcija za spas ostaje jedino Microsoft, koji bi ovu kompaniju mogao kupiti za male novce.

Navodno su u Microsoftu već prošle godine razmatrali kupnju Nokije, no odustali su od toga kada su zavirili u njihove poslovne knjige. No Microsoft će morati nešto napraviti kako bi spasio ovu kompaniju jer im je ona trenutno glavni partner i najveći adut u (budućem) pohodu na tržištu pametnih telefona.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram