Zatvori
Poslovni Puls
16/06/2012

Bivši britanski premijer Gordon Brown: Europi prijeti "izgubljeno desetljeće"

POVEZANE OBJAVE:

Bivši britanski premijer Gordon Brown je optužio europske lidere zbog lošeg postupanja u krizi te je dodao kako sada Europi prijeti "izgubljeno desetljeće"...

Brown misli kako će Francuska i Italija možda morati tražiti ogromnu financijsku pomoć, dok se europska ekonomija nalazi u "silaznoj spirali kojoj se ne vidi kraj". Smatra da je vrlo vjerojatno da će Grčka pretrpjeti "kaotičan" izlazak iz eurozone bez obzira na rezultat nedjeljnih izbora.

Zbog tog izlaska će još mnoge zemlje pasti u probleme. Brown u svom članku u Reutersu piše da će europske banke možda trebati dodatnih 400 milijardi eura pomoći. Prije summita država G20 u Meksiku, Brown je pozvao svjetske lidere da iznesu radikalne prijedloge kako bi se spriječio kolaps.

Brown smatra kako će i zbog nedostupnosti posuđivanja novca na tržištu ubrzo druge "pakete pomoći" morati zatražiti Portugal i Irska. "Nažalost Italija, a možda i Francuska, će možda ubrzo slijediti Španjolsku u nedostatku financija, ako se još produbi europska recesija", napisao je Brown i dodao kako čak niti njemačke banke, koje stoje vrlo dobro, nisu imune na potrebe za svježim kapitalom.

Bivši britanski premijer je optužio europske vođe zbog "jednodimenzionalne opsjednutosti" sa rezanjem proračunskih deficita i nacionalnih dugova. smatra kako ih je to dovelo do ignoriranja stalnim "potresa" u bankarskom sektoru kao i putu prema ekonomskom rastu.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram