Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2012

Fiskalna unija: Europska komisija kontrolirat će i hrvatski državni proračun?

Europski parlament izglasovao je dvije direktive kojima se Europskoj komisiji jačaju ovlasti u nadzoru proračuna zemalja članica eurozone te zatražio uspostavu europskog fonda za otkup dugova zemalja eurozone koji prelazi 60 posto BDP-a...

Dužnicima bi bilo omogućeno produljenje otplate duga i niže kamate. Parlament također predlaže da se jedan posto BDP-a eurozone godišnje izdvaja za infrastrukturne projekte.

Prva direktiva daje nadležnost Komisiji da u slučaju da nacionalni proračun ne poštuje ograničenja javnog duga zatraži od članice da izradi novi prijedlog proračuna. Druga direktiva predviđa još stroži proračunski nadzor za zemlje koje su u financijskim poteškoćama ili koje primaju financijsku pomoć EU-a, poput Grčke ili Portugala.

Ove direktive spadaju među najdalekosežnije prijedloge. Međutim, da bi stupile na snagu trebaju ih potvrditi zemlje članice, a ministri financija bi o tome započeti raspravu u slijedećih mjesec dana. Pregovori između zemalja članica i parlamenta mogli bi potrajati mjesecima.

Bruxelles se boji da bi im građani mogli uskratiti potporu. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je u Europskom parlamentu izjavio da Unija ima sistemski problem, te da nije siguran razumiju li sve njezine članice koliko je hitno pronalaženje rješenja. Moramo pripremiti odluke povijesnih razmjera, i građani moraju biti uključeni u tu raspravu, kazao je.

Stajalište vlade o budućem jačem integriranju, u  španjolskom parlamentu branio je premijer Mariano Rajoy. Dana 22. lipnja u Rimu će se sastati čelnici četiriju najvažnijih zemalja eurozone: Njemačke, Francuske Italije i Španjolske. Mi smo za jaču fiskalnu i bankarsku integraciju jer drugačije problem eurozone ne može biti riješen, poručio je Rajoy, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram