Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

Jesmo li spremni: Kako će se hrvatske tvrtke snaći na tržištu od 500 milijuna potrošača?

Jedinstveno europsko tržište velika je prilika za hrvatske poduzetnike. Iskustvo nam govori da je svaki val proširenja pridonio gospodarskom rastu novih članica, rekao je šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren na skupu EUFORIJA, posvećenom prerađivačkoj industriji koja u Hrvatskoj predstavlja jednu četvrtinu BDP-a...

Prema njegovim riječima, "big bang" se već događa jer je hrvatsko tržište u dobroj mjeri već integrirano u europsko. "Ulaskom u Uniju očekujemo da će gospodarski učinak na Hrvatsku općenito biti pozitivan", ocijenio je Vandoren, prenosi HRT.

Podsjetio je također da će Hrvatska ulaskom u EU imati na raspolaganju sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova, što će pridonijeti daljnjoj modernizaciji i razvoju gospodarstva.

Ante Babić, direktor Centra za međunarodni razvoj (CID) i potpredsjednik Hrvatskih izvoznika, rekao je da je cilj ovakvih događanja pripremiti poduzetnike za EU i ono što Unija sa sobom donosi, jer tijekom kampanje za pridruženje Hrvatske Uniji nitko nije ciljao na poduzetnike.

Istaknuo je da nas ulaskom na zajedničko tržište ne čeka samo 500 milijuna potrošača EU-a nego 2 milijarde potencijalnih kupaca preko europskih zemalja koje imaju posebne aranžmane s bivšim kolonijama. Riječ je o zemljama Sjeverne i Srednje Afrike, juga Afrike, Indije, Australije, Latinske Amerike. Izrazio je žaljenje što nakon velike potpore građana na referendumu o ulasku RH u EU, velike hrvatske tvrtke - Agrokor, Adris, Podravka, Franck, Vindija, Dukat, Zvečevo, Badel, Gavrilović - lobiraju protiv europskog tržišta.

Istaknuo je primjer Poljske kao zemlje koja je na najbolji način iskoristila svoje članstvo u EU-u i koja nije prestala gospodarski rasti ni u recesiji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram