Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2012

KRIZA: Poduzetnici u prvom kvartalu ostvarili 73 posto manju dobit!

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija u prvom su tromjesečju ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima od 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani manja bruto dobit za 6,9 milijardi kuna ili za 73 posto, objavila je Financijska agencija (Fina)...

Iz Fine kao glavni razlog tom padu navode smanjenje ukupnih prihoda poduzetnika u djelatnosti brodogradnje za 84,1 posto. Osim toga, na smanjenje dobiti u određenoj je mjeri utjecao manji obujam industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti u prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatski su poduzetnici u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 135,9 milijardi kuna ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili 133,4 milijarde kuna, pa je bruto dobit (ukupni prihodi minus ukupni rashodi) bila 2,5 milijarde kuna. Ukupni prihodi poduzetnika u prva su tri mjeseca ove godine bili manji za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli i to za 4,5 posto.

Podaci o rashodima pokazuju da su materijalni troškovi, troškovi usluga i ostali rashodi poslovanja poduzetnika u prvom tromjesečju ove godine porasli za 5,1 posto, na nešto više od 107 milijardi kuna. Troškovi osoblja u prvom su kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porasli za 2,2 posto, na 18,8 milijardi kuna, a za 2,2 posto porasli su i troškovi amortizacije i iznosili su oko 7,5 milijardi kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram