Zatvori
Jasmin Hadzic
06/06/2012

Europsko tržište online oglašavanja vrijedi više od 20 milijardi eura

Dužnička kriza i posvemašna štadnja nisu značajnije utjecali na snažan rast europskog tržišta online olašavanja...

Europsko tržišta online oglašavanja prošle je godine dostiglo vrijednost od 20,9 milijardi dolara pokazalo je istraživanje IAB Europea. To predstavlja rast od 14,5 posto na godišnjoj razini. Za usporedbu - tržište klasičnog oglašavanja ostvarilo je rast od samo 0,8 posto u istom vremenskom razdoblju.

Zanimljivo, Rusija (55,5 posto) i Srbija (46 posto) bila su najbrže rastuća online tržišta prošle godine. Zemlje središnje i istočne Europe (CEE) svoj su udio u europskom tržištu online oglašavanja povećale s 10,1 posto (2010. godina) na 11,8 posto (2011. godina).

Najvećih pet tržišta - Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska zajedno drže udio od 67,9 posto, što je pad u odnosu na udio od 69,2 posto iz 2010. godine.

Rusija je šesto najveće online tržište vrijedno 1,12 milijardi eura.

U IAB-ovom izvješću stoji kako oglašivači sve više prepoznaju sve prednosti online prostora kao brending medija. U porastu je video oglašavanje, a rast predvodi oglašavanje na internet tražilicama.

Dobra vijest za Hrvatsku i druga tržišta u razvoju jest to što oglašivači svoje online budžete sve više koriste upravo na tim tržištima, objavio je IAB.

U izvješću također stoji kako video oglašavanje sada zauzima 8,2 posto display (banner) oglašavanja, dok mobilno oglašavanje raste po godišnjoj stopi od 45,6 posto iako još uvijek zauzima mizerni udio (1 - 3 posto) u ukupnom online oglašavanju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram