Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2012

RBA: Pesimizam, nezaposlenost i nesigurna budućnosti krivi za veliki pad maloprodaje

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku potvrđuju nastavak negativnih trendova u prometu od trgovine na malo. Naime nakon realnog godišnjeg pada od 1,1% u ožujku, u travnju je stopa pada višestruko intenzivirana te je ostvaren pad od čak 7,3% godišnje...

U nominalnom izrazu zabilježen je pad od 4,4% u odnosu na travanj 2011. Tako je na godišnjoj razini ostvaren pad i u nominalnom i u realnom izrazu unatoč zabilježenom rastu na mjesečnoj razini (+3,1% nominalno odnosno +2,0% realno).

"Visoke godišnje stope pada posljedica su i dalje visoke razine potrošačkog pesimizma odnosno slabe sklonosti potrošnji uslijed produljenja gospodarske krize (pad BDP-a od 1,3% godišnje u prvom tromjesečju), visoke nezaposlenosti odnosno niske zaposlenosti te smanjenja raspoloživog realnog dohotka građana. Dodatni negativan doprinos sklonosti potrošnji ima i neizvjesnost i negativna očekivanja oko budućih primanja i zadržavanja radnog mjesta.

S druge strane na mjesečnoj razini boljim rezultatima djelomično je pridonijela uskršnja potrošnja te početak turističke predsezone i jačanje sezonskog zapošljavanja što je pridonijelo smanjenju broja nezaposlenih na mjesečnoj razini (-4,7 posto). Detaljniji podaci bit će poznati nakon objave konačnih rezultata sljedećeg tjedna", stoji u posljednjoj analizi Raiffeisen Bank-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram