Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2012

Joscha Fischer ponovno napada: Njemačka je kriva za produbljivanje krize u Europi!

Joscha Fischer, bivši njemački ministar vanjskih poslova, smatra kako je Njemačka odigrala važnu ulogu u produbljivanju europske ekonomske krize i da ona mora pod hitno promijeniti svoju politiku...

"Europa gori. I dok Njemačka okreće glavu, Europa, umjesto vodom, taj požar gasi benzinom. A politika štednje koju predvodi Angela Merkel samo pospješuje europski požar", kazao je Fischer za Suddeutsche Zeitung, prenosi Index.

- Bivši njemački kancelar Helmut Kohl: Angela Merkel uništava moju Europu!

Smatra kako bi raspad eurozone dove do još veće krize, zbog čega baš Francuska i Njemačka moraju najviše raditi kako bi osigurali jedinstvo zajednice. Smatra kako nema garancija da izlazak Grčke iz eurozone ne bi izazvao domino efekt u drugim mediteranskim zemljama, što bi pokopalo monetarnu uniju.

"Što mislite, što bi Grci napravili kad bi ostali van eura. Potražili bi druge partnere, poput Rusije, koja je na to već spremna. To bi značilo kraj proširivanja EU-a na jugoistočnu Europu, europskoj integraciji Balkana došao bi kraj. To je ludost", objašnjava Fischer.

"Njemačka je u dva maha u 20. stoljeću vojnim putem razrušila samu sebe i europski poredak, a zatim je uvjerila Zapad da je iz svega izvukla valjane pouke", smatra Fischer i dodaje kako bi bilo tragično kad bi "Njemačka, mirnim sredstvima i s najboljim namjerama, i treći put izazvala raspad europskog poretka, a upravo nam to prijeti".

Fischer misli kako je rješenje u još većoj centralizaciji, odnosno jedinstvenoj poreznoj i proračunskoj politici te zajedničkoj ekonomskoj vladi. Njemačka bi tek tad s pravom tražila temeljite strukturalne reforme u slabijim članicama eurozone, s ciljem da i njihove ekonomije postaju konkurentne. Drugim riječima, bivši šef njemačke diplomacije smatra kako eurozona mora ići ka nekoj formi federacije, kao što je to učinila Amerika 1871. godine i tako se spasila bankrota.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram